https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБизнес форум в Русе отчете ръст от над половин милиард долара в...

Бизнес форум в Русе отчете ръст от над половин милиард долара в стокообмена между България и Украйна

Ръст с над половин милиард долара в стокообмена между България и Украйна е отчетен за първите девет месец от настоящата година спрямо цялата 2021 г.

Това стана ясно в рамките на провеждащия се днес регионален бизнес форум в Русе, посветен на възможностите за сътрудничество при възстановяването на Украйна. Според изнесените данни от януари до края на септември тази година стокообменът между двете държави възлиза на около 2 млрд. долара, а през предходните няколко години за период от 12 месеца той е бил приблизително 1.5 млрд. долара. Сред гостите на събитието бе и областният управител Анатоли Станев.

„Вярвам, че Украйна ще се възстанови напълно и то съвсем скоро! Това не са просто поредните думи на съпричастност, изказана единствено и само от „учтивост“, а убеденост, продиктувана от солидарността и единомислието, които виждаме все по-ясно в последно време“, заяви той по време на инициативата, организирана от Българо-украинската индустриална камара при БТПП съвместно с Почетното консулство на Украйна в крайдунавския град.

„Въпреки болката, която изпитвате, вярвам, че единственият разумен начин за справяне с тази жестока криза остават дипломатическите преговори и примирието. Нека не забравяме, че войната трудно може да спре сама – тя поражда нечовешка спирала от насилие и жестокости, каквито малко хора са способни да си представят“, каза още Станев и отбеляза, че се възхищава на куража и достойнството на тези хора, които са дали поредния урок на световната общност по това какво означава непоколебима ценностна система. „Ние също предоставихме на украинските мигранти подслон и уважаваме суверенитета и териториалната цялост на Украйна, доказвайки, че заедно сме по-силни.

Сега е моментът да засвидетелствам за пореден път своята благодарност към държавните институции и местната власт за отличното съвместно сътрудничество в онези критични моменти, когато трябваше да осигурим човешки условия за бягащите от военните действия“, коментира Станев и за пореден път отчете голямата роля на кмета Пенчо Милков и почетния консул Пламен Бобоков, както и на доброволците.

Станев припомни пред присъстващите, че Украйна е родина на най-голямата българска историческа общност зад граница и редица видни българи са намерели убежище там в някои от най-мрачните години от нашето минало. „Приветствам организирането на подобни форуми, защото съм сигурен, че те ще представляват интерес за бизнеса, но не само чисто пазарен, а и породен от свързаността на двата ни народа. Убеден съм, че развитието на подобни взаимоотношения ще бъде от полза за българските фирми, защото възможността за излизане на всеки пазар особено в настоящите динамични и несигурни времена, е от съществено значение за устояване на глобалните предизвикателства“, посочи не на последно място областният управител.

От своя страна извънредният и пълномощен посланик на Украйна в София Н. Пр. Виталий Москаленко заяви, че е убеден, че Украйна ще победи в тази война, която е необяснима от нормална гледна точка. Той отбеляза още, че очаква сътрудничеството между двете държави да бъде във всички икономически сфери – какво в леката, така и в тежката промишленост. Сред най-приоритетните отрасли, в които двете държави ще си сътрудничат са строителството, транспорта, енергетиката, химическата и металургическата промишленост, селското стопанство и медицината. „Получаваме много лекарства и медицински препарати и специални медицински средства от България“, коментира дипломатът и подчерта, че традициите между българския и украинския бизнес имат дълбоки корени.

Според почетния консул на Украйна Пламен Бобоков днешното мероприятие е един ясен сигнал за това, че животът продължава и че трябва да се готвим за по-добри времена, както и че България не е безучастна и следи с интерес развитието и е готова да помага както официално, така и чрез бизнес контактите и бизнес средите. Подобен форум се провежда единствено в Русе, тъй като градът се явява естествената врата към Украйна, защото морските пътища са прекъснати, а основният сухопътен път е оттук. Бобоков сподели още, че счита, че Русе е важен и стратегически град и това събитие отговаря на регионалните интереси. Той посочи още, че се увеличава делът на украинските компании, които искат да се регистрират тук.

В днешната инициатива участват около 100 фирми, като половината от тях са от Украйна. Голяма част от тях се включиха онлайн.

В събитието участваха още кметът на Община Русе Пенчо Милков, председателят на Българо-украинската индустриална камара Лилия Иванова, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, председателят на Украинската търговско-промишлена палата Генадий Чижиков, председателят на Украино-българската търговско-промишлена палата Иван Плачков, представители на държавната и местната власт, както и на частния бизнес, а също и Раду Молдован, който е министър-съветник към Службата за търговско-икономическо насърчаване в Посолството на Румъния в София.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X