https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораОбщина Русе поиска пет нови училищни автобуса

Община Русе поиска пет нови училищни автобуса

Община Русе е изпратила писмо до Министерството на образованието и науката с придружена заявка за предоставяне на училищни автобуси.

В документа са описани потребностите на всяко средищно училище в общината, за да се осигури извозването на всички деца и ученици, подлежащи на задължително обучение. Това обясниха за в. „Бряг“ от общинската администрация.

На територията на oбщината има 6 средищни училища: ОУ „Иван Вазов“ и ОУ „Ангел Кънчев“ в Русе, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Николово, ОУ „Георги С. Раковски“ в Ново село, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Семерджиево и ОУ „Отец Паисий“ в Мартен. Със средства от държавния бюджет тези учебни заведения организират транспорт на ученици от населени места, в които няма училище. До този момент списъкът не е променян. Извършва се ежедневно транспорт на ученици от населените места до училище и обратно по утвърден часови график, с придружаващи учители и утвърден маршрут. Посочените образователни институции са обезпечили едносменен режим и целодневна организация на обучение.

Училищните автобуси, с които средищните училища на територията на общината извършват собствен превоз на 127 ученици от съответните населени места до училище и обратно, са предоставени от Министерството на образованието и науката. Част от училищните автобуси вече са стари, амортизирани, в изключително лошо техническо състояние и за тях се налага постоянен ремонт. На този етап най-нов е автобусът до ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Николово, който е подменян преди година-две.

Въпреки грижите, които полагат училищата, всяка година се отделят средства от компонент Резерв “ на държавна дейност 322 във функция „Образование” за поддръжка и ремонт на превозните средства. Училищните автобуси са с недостатъчен брой седящи места, което създава огромно неудобство на ученици и родители, тъй като на училищата се налага да правят повече от необходимите курсове на ден за извозване на възпитаниците си. Затова се налага и искането до МОН за нови автобуси, поясниха още от Обшина Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X