https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМинистър Гечев откри международно изложение за местни продукти в Русе

Министър Гечев откри международно изложение за местни продукти в Русе

Откриха първото по рода си в Русе международно изложение на местни продукти. В него участват близо 90 производители от България, а северната ни съседка Румъния е представена на 10 щанда.

Сред официалните гости на събитието, организирано от Министерството на земеделието и Община Русе, бяха ресорният министър Явор Гечев, неговият заместници Георги Събев, който е и ръководител на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., областният управител Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков.

„Убеден съм в успеха на днешното събитие, защото подобен форум дава възможност за диалог между доказани специалисти и съответно за стимулиране на утвърдени и работещи практики за по-добро коопериране, както и за диференцирани мерки, съобразени със спецификите на съответното производство. Вярвам, че резултатите от днешните срещи няма да се изчерпят единствено до формализирането им в документи, а ще се изразят в последващи дейности, чрез които да се преодолеят неблагоприятните тенденции в този изключително важен за държавата сектор“, заяви Станев и отбеляза, че успехите на България в този сектор са всеизвестни, но не трябва да се пропускат и проблемите пред земеделците и животновъдите в страната.

Те имат нужда от съдействие и ясна подкрепа от страна на държавата, каквато виждаме в последно време, защото единствено обещанията няма да доведат до резултат. Необходими е ясна и категорична политика, в чийто център да бъдат поставени малките и средните стопанства. Считам, че това е и пътят да задържим и привлечем повече млади хора в аграрния сектор, защото те са двигателят за справянето с предизвикателствата, както наследените, така и тези, които са на глобално ниво“, допълни още Станев.

Той запозна министъра и с дейността на Съвместната българо-румънска земеделска работна група, която е плод на отличното сътрудничество между държавните власти в област Русе и окръг Гюргево. Според областния управител тази комисия се утвърди като своеобразен иновационен хъб, който през последните 12 години успешно обединява всички заинтересовани страни с цел развитие на сътрудничеството в полза на земеделските производители. „Тук е мястото да благодаря на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, която дава всичко от себе си за развитието на тази съвместна комисия“, сподели още Станев. Той благодари и на кмета Милков за отличното сътрудничество.

От своя страна министърът заяви, че служебното правителство е изключително насочено към промотирането на малките производства и местните продукти, където България има много добър потенциал.Такива изложения са пътят към тези малки производства, които ние трябва да използваме“, каза още министър Гечев. Той обяви още, че от министерството са почти готови с всички мерки по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/.

„Нашето притеснение е, че през първата година ще има натрупване на много различни инструменти както по Плана за възстановяване и устойчивост, така и по новия стратегически план с мерките“, заяви министърът и посочи, че след нова година министерството стартира информационни кампании в цялата страна по различните инструменти. „Раздаването на пари на глава е вредно нещо за бизнеса и земеделските производители. Ще трябва качество и развитие“, категоричен бе министър Гечев. По Плана за възстановяване и устойчивост са отпуснати около 250 милиона евро, които ще могат да се ползват за кандидатстване по различни проекти – дори в сферата на иновациите и енергийната ефективност. Министър Гечев сподели още, че за първи път от много години насам се е работило по подадените проекти през същата година. Обработени са над 4000 проекта в последно време. От Министерството на земеделието бяха категорични, че продължават да работят на максимално бързи обороти, като вече е приет и нов устройствен правилник на Държавен фонд „Земеделие“, който дава възможност за назначаването на още 130 човека, които пряко да се занимават с подготовката на бъдещите проекти и да следят за спазването на европейските изисквания.

Колкото до информацията за засилен внос на слънчоглед и други земеделски култури в страната ни от Украйна, то министърът посочи, че след новата година се очаква раздвижване на пазара и оптимизиране на процесите.

Изложението ще продължи и през утрешния ден, като на него са представени тестени, млечни, месни, пчелни, сладка, шоколадови изделия, тахан, ядки, чипс, боза, чай, риба, плодове и други, както алкохолни и безалкохолни напитки, козметика, а също и редица занаятчийски стоки. През предходните месеци подобна инициатива е имало в Ямбол и по Черноморието.

В днешното събитие участва и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X