https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългария"Тренд": ГЕРБ запазва 6,6% преднина пред ПП

“Тренд”: ГЕРБ запазва 6,6% преднина пред ПП

Сходна електорална картина като на последните избори. Това са най-общите изводи от декемврийското проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. През декември се отчита рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента – 9%, а над девет пъти повече, или 82% дават отрицателна оценка.

Малко над една четвърт (26%) пък оценяват положително работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред чиито симпатизанти дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и “Възраждане”.

Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните. През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на “Продължаваме Промяната” и “Демократична България”. Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври.

ГЕРБ остава лидер с 25,8% от гласуващите. “Продължаваме Промяната” държат второто място с 19,2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11,6%) и “Възраждане” (11,3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвана от “Демократична България” с подкрепа от 7,3% и “Български възход” (4%).

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X