https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЦветанов: В момента Борисов не определя правилата на играта

Цветанов: В момента Борисов не определя правилата на играта

Шенген е темата, която трябва да бъде национален приоритет. Трябва да дискутираме проблемите с нашите партньори, а не да излизаме с остър тон. Знаем, че освен техническите критерии се залагат и други – политически. Това каза Цветан Цветанов председател на “Републиканци за България” в „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1 и TV+.

На въпрос управлява ли Борисов процесите, които се случват сега Цветанов заяви, че има няколко политически решения, които Борисов анонсира и след по-малко от два часа, застава на коренно противоположна позиция.

„Ще дам за пример Изборния кодекс и ще направя аналогия с първия управленски мандат. Тогава позицията на Борисов, много по-трудно се променяше – след допълнителни анализи и експертни убеждения, които да мотивират обрат в мнението. Сега, при ситуацията с Изборния кодекс – сутринта да обяви в сутрешен блок на национална телевизия, че ако има вето на президента ГЕРБ ще го подкрепи и два часа по-късно да каже, че е бил емоционално превъзбуден… Това означава, че е имало друго въздействие върху него и той не определя правилата на играта. Борисов се превърна в удобен човек за анонс на определени идеи, защото ръководи най-голямата парламентарна група в българския парламент“, заяви Цветанов.

По думите му Борисов не залага на хора от ГЕРБ, които са изграждали и работили за утвърждаването на партията – в модела, създаден в началния етап, с човещина и разбиране, ползвайки експертизата им в местната власт. Цветанов уточни, че хората от ГЕРБ в страната не са доволни от това, което прави Борисов с правителството на проф. Габровски.

Те са унижени, защото винаги се използват, за да се постигне висок резултат в даден район, но след това Борисов не съгласува действия с тях. Появява се един Мартин Захариев, който беше в кабинета на Пламен Орешарски и Меглена Плугчиева от НДСВ. Видяхме само преди няколко дни Митрофанова със Сакскобургготски… Проф. Габровски е изключително добър професионалист в медицинските среди, но за да имаш управление и да можеш да селектираш един отбор, който да представиш като министър-председател за такъв кратък период от време, означава, че той не познава тези хора. А когато видяхме кои са хората, мога да кажа, че има голямо подпомагане на определени политически субекти в лицето на ДПС, ГЕРБ, Радев и НДСВ, коментира Цветанов.

Попитан може ли един “политически труп” в лицето на тройната коалиция да бъде възкресен Цветанов заяви: „В България всичко е възможно“. Председателят на Републиканци за България даде за пример създаването на партия ИТН, която получи електорална подкрепа с послания, които иронизират управлението на Борисов, акцентирайки срещу модела „Борисов“ и накрая обслужи именно Борисов.

„Виждаме една много интересна палитра от хора, които подкрепиха Стефан Янев, в лицето на АБВ и Румен Петков. Виждаме посланията от Митрофанова и помним каква беше позицията на Стефан Янев за „специализирана операция” в Украйна. Ако вървим към предсрочни парламентарни избори, да има някой, който да обира този негатив. Така ще се показва разликата между ПП и НДСВ. Търси се челният сблъсък с Промяната, а зад номинацията на енергийния министър прозират президентското лоби и дългата ръка на Делян Добрев“, добави Цветанов.

Той изрази мнение, че на Румен Радев му харесва да е водещата фигура в политиката на страната, с което на практика се подкопават устоите на Конституцията.

Цветан Цветанов изрази недоумение как човекът, който ще отговаря за европейските фондове Малина Крумова, преди това е имала отговорност по тази тема, а документите по Плана за възстановяване и устойчивост април 2021 г. не са били внесени.

Цветан Цветанов изрази мнение, че НС ще блокира кабинета „Габровски“.

„Гласовете са 115, заявена е твърдата позиция на останалите партии, че няма да го подкрепят. Прогнозен вариант е при третия мандат да се намерят 6-7 депутати, които да бъдат отклонени, по всяка вероятност от БСП“, каза още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X