https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИво Пазарджиев пред Ruse.news: Няма да позволим Русе отново да е частен...

Иво Пазарджиев пред Ruse.news: Няма да позволим Русе отново да е частен град и решенията да се взимат в хотели и офиси

Иво Пазарджиев е роден е на 04.11.1986 година в Русе. Завършва немската гимназия Фридрих Шилер през 2005 година, като след това продължава образованието си в Юридическия факултет на РУ „Ангел Кънчев“ със специалност „Право“. Като студент е обществено активен. Член е на Студентския съвет и на Академичния съвет на учебното заведение, а също така е сред учредителите на Русенското младежко сдружение, на което е и председател от 2006 до 2010 година. През 2015 г. е избран за общински съветник от ВМРО.  От 2014 г. е член на адвокатска колегия Русе и е действащ адвокат. Иво Пазарджиев е избран за председател на Общинския съвет за мандата 2019 – 2023 г.

Г-н Пазарджиев, в края на годината каква равносметка можете да направите за работата на Общинския съвет в Русе?

-Определено беше доста динамична година, имаше бурни дебати по време на общинските сесии. Едно от най-важните решения, които взехме, беше за изграждането на буферния паркинг, който е в процес на реализация. Надяваме се с него да се подобри изключително тежката обстановка на пътя Русе – Силистра и задръстването, от което потърпевши са жителите на Мартен и Николово. Другото важно решение, което взехме, беше изграждането на плувен комплекс в Парка на младежта, който да бъде финансиран със средства по оперативна програма. Това са две стратегически решения, които ще променят облика на града ни.

-Остава година до изборите, а вече поискаха на няколко пъти оставката ви. Това чисто политически акт ли е или имат основание за искането й?

-Със сигурност е чисто политически акт. Всеки е забелязал, че мотивите са изсмукани от пръстите, такива всъщност няма. Не може организирането на една среща с граждани да е мотив за искането на оставката на председателя на Общинския съвет. За сесия, която се е била провалила… Аз съм бил там, регистрирал съм се, мнозинството от общинските съветници са преценили, че това заседание е безсмислено във вида, в който беше свикано от опозицията. Не считам, че това може да бъде преписано като моя вина.

-А обвиненията, че сте изключително зает като адвокат и нямате достатъчно време за Общинския съвет?

-Също са безпочвени. Винаги съм на разположение на гражданите и на администрацията, няма несвършена работа в Общинския съвет. Работи се изключително динамично. Моята адвокатска практика е видна за хората, още от началото на мандата. Винаги е било прозрачно, че продължавам да си упражнявам адвокатската професия. Длъжността председател на Общинския съвет не е професия. Това е организационна функция, която считам, че изпълнявам добре, поне по думите и на колегите. Опозицията търси начин да клати мнозинството, което е формирано на един основен принцип – антикорупционен. Ако някой иска да се върне времето, когато Русе беше обявен за първи частен град и решенията не се взимаха в сградата на общината, а в един хотел и в офиси на бизнесмени, това време е отминало. Мнозинството, което е обединено на антикорупционен принцип, няма да позволи това време да се върне.

-Какво виждате в тази изключителна активност, която демонстрира общинският съветник от СДС Станимир Станчев, който е и инициаторът на исканата ви оставка?

-Станимир Станчев е активен общински съветник. Разбира се, негово право е да води политика, която счита, че е правилна. По никакъв начин няма да му дам оценка. Нека всеки да преценява какъв тип политика води в Общинския съвет.

-Успяха ли СДС да изземат функцията на основна опозиция от групата на ГЕРБ?

-ГЕРБ е изключително сериозна структура, която на местно ниво се вижда, че се опитва да бъде в опозиция. Несвойствено е за тях, защото винаги са били в ролята на управляващи. Може би им е необходимо време, в което да успеят да бъдат убедителни като опозиция. Не би било коректно да давам оценки за политическата дейност на различните политически сили. Най-добра оценка ще дадат нашите съграждани на изборите.

-Много често играете ролята на буфер на заседанията на Общинския съвет, когато трябва да се защити общинската администрация. Това тясно сътрудничество може ли да бъде продължено с екипа на Пенчо Милков и на предстоящите избори?

-До предстоящите избори има много време. Работата ми като председател на Общинския съвет е да бъда обединителната фигура, която да успее да бъде мост между съветниците и администрацията, за да се вземат най-добрите решения в полза на русенци. Тепърва ще се сформират предизборни коалиция. Изключително рано е в тази несигурна обстановка и на национално ниво да се говори за предстоящите местни избори.

-Все пак те предстоят. Вие сте сред знаковите лица на ВМРО. Ще издигнете ли собствен кандидат за кмет и това вие ли ще бъдете?

-Всичко е възможно. Възможно е ВМРО да издигне собствен кандидат, възможно е да участваме в коалиционен формат, в който да се обединим около кандидатура. Разбира се, трябва да бъде на база програма, а не около желание за изява и вземане на властови позиции. Важно е какви приоритети ще реализираме в полза на нашите съграждани в следващия мандат.

-Какви ще бъдат акцентите в работата на Общинския съвет през 2023 година? Очакват се сериозни и бурни дебати, имайки предвид местните избори.

-Със сигурност акцент ще продължи да бъде възстановяването на уличната мрежа, която пострада изключително много заради водния цикъл. Също така и социалните дейности, които са част от бюджета. Тепърва ще се сформира новият бюджет.

-Подкрепяте ли заема от 12 милиона лева, който предстои да бъде изтеглен за ремонт на уличната мрежа?

-Не само го подкрепям. Винаги считам, че такива мерки не следва да се бавят. Трябваше да се избърза с този заем. Друг въпрос е дали тази сума ще е достатъчна за рехабилитация на пътната мрежа. Специалистите са направили анализ. На мен много ми се иска да се направи ремонт и на бордюрите, а не само на  асфалтовата настилка

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X