https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Ива Митева пред Ruse.news: Има много проблеми и битки за Русе, които...

Ива Митева пред Ruse.news: Има много проблеми и битки за Русе, които мога да реша и спечеля

Ива Митева е председател на 45-ия и 46-ия парламент и заместник-председател на 47-ото НС. Тогава тя бе избрана за депутат от гражданската квота на “Има такъв народ”. На тези избори Ива Митева се явява като водач на русенската листа на коалиция “Заедно”, на която е съпредседател заедно с икономиста Любомир Каримански.

-Госпожо Митева, срещаме се в края на една изключително вяла и скучна предизборна кампания, в която липсват идеи, липсват програми, липсва сблъсък. Как изглежда тя отвътре?

Кампанията наистина е вяла, но това, което ми прави впечатление, е, че другите играчи явно ни следят нас, защото виждам нашите приоритети в техните програми и флаери. Включително нашият апел за спешно изменение на Закона за защита на конкуренцията и на Закона за защита на потребителите се поде от всички политически играчи. Вчера чух да се призовава да се гласува за дадена формация, защото тя “знаела как”. Ние това първи го казахме преди десетина дни, когато го написахме на нашите флаери, че не е важно да има как, а да се знае как.

Имаме много идеи, нашата програма е направена по начина “проблем – решение”, а не празни приказки. Имаме конкретни решения в икономическата сфера, във финансовата, в образованието, здравеопазването, културата, пряка демокрация, местна власт… Все проблеми, които са много наболели в момента. Обикаляме страната и виждаме, че хората наистина казват, че не искат да гласуват. Когато се заговорим и започнем да им разказваме как искаме да решим конкретните проблеми, виждаме, че хората точно това искат. Те не искат да им се говори, а очакват реални действия. Искат да не чуват повече за партии, а за експерти и професионалисти, които знаят как да решат проблемите им. По един проблем да се решава на месец или на няколко месеца, пак ще е нещо, защото нищо не се прави.

Отново сме в Русе и това, за което си говорихме и по време на предната предизборна кампания като проблеми, не се е променило. Аз имах готово предложение за промяна в Закона за пътищата за таксите от “Дунав мост”, част от тях да остават в общините, но виждам, че нищо не е направено.

-Тогава бяхте част от “Има такъв народ”. Защо ви трябваше да оглавите собствена формация?

-Защото разочарованието беше голямо. Когато започнеш да си задаваш въпроси и не можеш да си дадеш конкретни отговори…

-Разочарование от кого?

-Разочарование от поведението на лидерите във формацията. Тези две години, в които България дълбае надолу, не са добър показател, че трябва да продължиш с тези, с които си тръгнал, след като не виждаш съграждане, а само разруха. Това, което съм казвала винаги, е че искаме да решаваме проблемите, защото хората неслучайно са отвратени от политиците и от изборите.

След всеки избор става все по-лошо и по-лошо. Във всеки град, в който ходя в момента, се сблъсквам само с проблеми, които са нерешавани с години. Включително в Русе, с този воден цикъл улиците са станали ужасни и са станали още по-недостъпни за хората с увреждания.

Вчера се срещнахме с хора от спортен клуб за хора с увреждания. Проблемите, които те поставиха, са много. Подобни проблеми видяхме и на други места в страната. Какво пречи тротоарите да бъдат изравнени, да бъдат скосени? С инвалидните колички не могат да се движат. Защо легналите полицаи не са изравнени с бордюра, за да могат да минават и майките с количките, включително и хората с увреждания? Това са проблеми, които хората виждат, а нищо не се прави по тях. Другото, което разбрах, е, че има само един вагон за хора с увреждания в цялата страна. Това е страшно! Когато трябва да пътуват до София, се обаждат, за да ти изпратят вагона, за да могат да се качат тези хора. Нито един автобус в Русе не е подходящ за хората с увреждания. По спирките няма глас, който да говори на незрящите.

Виждам, че събитията продължават да се случват в Доходното здание, което означава, че и казусът с операта е доникъде. Говорих за онези пари, които не бяха отпуснати, бюджет няма… Проблемите са страшно много.

-Защо решихте да се кандидатирате отново от Русе?

-Защото навлязох доста навътре в проблемите на Русе. Самите хора с увреждания в Русе ми казаха, че миналата година е организирана среща с народните представители от региона. Осем народни представители имаше, били са поканени, за да обсъдят достъпната среда. Нито един от тях не се е отзовал. Значи Русе е разполагал с осем народни представители  през годините, а проблемите стоят нерешени. Затова и го реших, има много битки, които трябва да се водят и смятам, че мога да ги спечеля.

-Какво по-различно предлагате от останалите партии и коалиции? С какво се отличавате?

-Отличаваме се с конкретното решаване на проблемите и с това, че сме поставили социално-икономическите програми и приоритети над партийните. В началото си мислихме да направим партия, но на този етап този въпрос не стои на дневен ред. Има прекалено много партии.

В момента е необходимо партиите да се събират и да се направи възможно най-широко обединение, което да стъпи на идейна основа, на принципи. Всеки ден се карат в парламента. Тази битка, която виждаме в момента – кой да бъде първи и втори, кой с кого ще се коалира или няма да се коалира… Това още повече отвращава хората. Това не са проблемите на избирателите. Всеки народен представител, когато влезе в парламента, представлява целия народ. Когато станат депутати, трябва да започнат да работят. След като България е зациклила през последните две години е време да си подадат ръка, да се започне отплитането на този възел. С това перчене кой е първи или втори, няма да стигнем до никъде. Затова медиите, социолозите и политолозите говорят за следващи избори. Това още повече кара хората да не излязат да гласуват.

-Тези същите социолози не ви дават шанс за влизане в парламента.

-Не знам дали ни мерят въобще тези социолози. В началото се появихме с 1,2%, след това бяхме на 2,6%. Обикновено социологията се поръчва и ако си поръчан да си вътре, ще бъдеш измерен, в противен случай ще бъдеш в “други”. Виждам как други формации, на които им даваха над 4%, сега вече са около 2%. Затова социологията е много относителна.

При нас три са компонентите, които са изключително важни, те са били важни за българите и преди Освобождението. Това са време, хора и пари, а тогава са били необходими и оръжия. Много късно решихме да участваме, видяхме, че конфигурацията остава същата, че хората са обнадеждени, можем да им дадем това, което търсят. Най-вече заради натрупания опит, който имахме. Смятахме, че 2 години в политиката не трябва да бъде загубено време, а да приложим на практика уроците, които научихме и поуките, които сме извлекли. Затова тръгваме много по-смирени и осъзнати от това, което сме били досега.

Парите са вторият фактор, който е много труден, особено след променената декларация на Сметната палата, хората се притесняват да даряват, защото трябва да извадят информация, която дори не е необходима на сметната палата. Това противоречи и на нашето законодателство. Хората са третият фактор, който е много важен. Много хора се присъединаха към нас, защото са ни повярвали от телевизионния екран.

-Как събрахте листата в Русе?

-Листата в Русе я събрах благодарение на хора, които съм познавала преди това. Почти навсякъде листите са само от местни хора, събрахме екипи и им казахме да си подберат единствено местни кандидати. Те по места си ги познават. Затова не сме се месили никъде, освен в листите, в които сме водачи аз и Любомир Каримански. Никой не е имал претенция да бъде някъде и на определено място.

Години наред чуваме, че хората искат да се издигат местни и разпознаваеми лица, хора, които са близки до проблемите им. Това се опитахме да направим. Друг е въпросът дали хората са разбрали, че сме се появили. Много хора вече не гледат телевизия, не слушат радио, отчуждили са се от всички медии. Разбирам ги, защото и аз на моменти съм така. Факторът време е изключително ценен. Към датата на изборите ще стане месец и половина, откакто сме се появили, което е изключително малко време, за да се наложиш. Проблемът не е да се наложим като личности, а по-скоро да ги обвържем с коалиция “Заедно”.

-Тоест тези избори са като трамплин за следващите?

-Надявам се да са трамплин, защото е изключително трудно да се прави каквото и да е било. Изключително много хора са необходими. Имаме 31 избирателни района, като прибавиш и броя на хората, поне 400 души ти трябват. Навсякъде успяхме да регистрираме листи. Сигурно не навсякъде сме успели да заложим на подходящите хора, но сега като обикалям и ги виждам се радвам, че в много райони сме попаднали на изключителни хора. Голяма част от тях не са се занимавали никога с политика и избори. Когато видях окуражените им лица, ентусиазирани, много е хубаво. Въпросът е тази енергия да се запази.

Оттук нататък много трудно ще се намират хора. Когато парламентите са толкова чести, на по два месеца, никой не иска да се изхабява, да променя статуса си, да напуска работа, да се цапа в тези избори. Но и това не е решение, ако искаме тази страна да се оправи, трябва да се съберат можещите и знаещите хора. Силно вярвам, че една основа за едно широко “Заедно” е възможна.

-Гледате ли към местните избори? Ще имате ли кандидат в Русе?

-Има достатъчно време до местните избори. Мислим за всички избори и за всички региони, но за конкретни лица все още не мога да ви кажа.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X