https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНА ЖИВО: Акад. Николай Денков се среща с парламентарните групи

НА ЖИВО: Акад. Николай Денков се среща с парламентарните групи

Номинираният за премиер от “Продължаваме промяната” акад. Николай Денков организира започна обща среща с всички парламентарни групи днес в търсене на допирни точки по управленски приоритети.

На срещата присъстват представители на ПГ на ДПС, “БСП за България”, “Демократична България” и “Български възход”. Единствено от “Възраждане” не откликнаха на поканата, а от ГЕРБ-СДС пристигнаха, за да кажат, че няма да участват.

“Поканих Ви на конструктивен разговор да обсъдим заедно евентуалните приоритети, които да ни обединят, така че да бъдем полезни. Разбира се, това не се определя по думите, а по делата – кои закони сме готови да подкрепим, какво е съдържанието им”, посочи акад. Денков.

Той посочи, че от “Продължаваме промяната” са разпратили до всички парламентарни групи писмо с очертани приоритети:

  • намаляване на неравенството в обществото – възнагражденията на лекарите и на учителите да са 125% от средната работна заплата, на медицинските сестри – 85% от средната работна заплата, минималната заплата да е 50% от средната, а индексацията на пенсиите да върви с темп, съответстващ и изпреварващ инфлацията.
  • бизнеса – облагане на свръхпечалбите в сферите на енергетиката, ограничаване на тежестта на работодателите при болничен от 3 на 2 дни, законите по Планта за възстановяване и устойчивост, подкрепа на работещите родители чрез прехвърляне на правото на отпуск за бременност и раждане, създаване на дружества с променлив капитал, мерки за по-добро административно обслужване на гражданите.
  • върховенство на закона – антикорупционно законодателство, промени в НПК и Закона за съдебната власт, законови промени, касаещи контрола върху главния прокурор и Закона за правната помощ
  • Еврозоната – действия по присъединяването ни към еврозоната

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X