https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedНиколай Денков: Приех номинацията за премиер с идеята да се изгради стабилно...

Николай Денков: Приех номинацията за премиер с идеята да се изгради стабилно правителство

Приех номинацията за премиер с идеята, че трябва да потърсим съгласие за най-важните теми за българското общество, които да бъдат приоритет в дневния ред на Народното събрание. Това е единствената основа, върху която може да се изгради стабилно правителство и парламент, който работи за хората.”

Това заяви на пресконференция на “Продължаваме промяната” (ПП) акад. Николай Денков.

“Започваме разговори с всички политически сили, идеята е да видим какво може да ни обедини”, добави той.

И обяви, че утре ще изпрати писма покани за среща с всички политически сили в парламента за обща среща.

Твърде рано е да говорим за състав на правителство, подчертава номинираният за премиер с втория мандат.

“Никога не съм бил кадър на ГЕРБ, винаги съм бил експерт и в момента съм в качеството си на експерт, но ангажиран политически с “Продължаваме Промяната”, заяви Денков в отговор на медиен въпрос.

“Хубаво е да се чуят отговорите на такива въпроси. Отговорът е, че аз никога не съм бил кадър на ГЕРБ. Аз влязох в Министерство на образованието и науката през 2014 година в служебно правителство, именно защото имах експертиза за това как се програмират, подготвят научни проекти – експертиза, която в министерството тогава нямаше. Останах до 2016 година, защото някой трябваше да стартира първата програма за научни изследвания, която България договори, в мое лице, като ръководител на екипа, с Европейската комисия. През 2016 година си подадох оставката. Доколкото си спомням, оставка от правителство на Борисов, може да е имало повече хора, но аз помня двама, единият беше Христо Иванов, аз бях другият. Причините бяха пределно ясни. Не бяхме съгласни с това, което се случваше, в моя случай в Министерство на образованието и науката”, каза той.

Академик Денков обясни, че е твърдо рано за да бъдат посочени конкретни имена, които ще влязат в състава на неговия проектокабинет.

“Кандидатурата вече беше обсъдена с “Демократична България” и днес ще се гласува с националните органи на партиите, които я подкрепят”, посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков.

При представянето на Николай Денков той посочи: “Академик на БАН и редовен член на Европейската научна академия. Професор и доктор на науките по физико-химия. Министър в три служебни и едно редовно правителство. С богат опит в управлението и член на “Продължаваме Промяната.”

Полагаме всички усилия вторият мандат да бъде успешен, каза пък другият съпредседател на ПП Асен Василев.

И повтори, че най-важните приоритети за тях са приемането на България в Шенген и Еврозоната.

Според него има шанс мандатът да бъде реализиран.

Другите два не по-малко важни приоритета са пакет за облекчаване на бизнеса и социален пакет, които да помогнат на България да стане истинска европейска страна, не само на хартия, добави Василев.

И продължи:

“Смятаме, че тези приоритети могат да са основата, за да се постигне съгласие по политики, оттам-нататък и по персонален състав на съответния кабинет, който да реализира тези политики. Имайки предвид нивото на конфронтация и недоверие, е изключително важно част от тези политики да бъдат предварително приети като законодателство, има причина защо законодателство, свързано със съдебната реформа, което е и част от Плана за възстановяване и устойчивост, не е прието досега. То е изключително трудно, болезннено и разгражда тежки практики, които съществуват в съдебната система. Един кабинет, който има амбицията да работи за това България да влезе в Еврозоната и Шенген, ако това законодателство не е прието, няма как да изпълни този ангажимент. Приемането на законодателството не е достатъчно, но е необходимо условие, за да може праителството след това да си свърши работата. Дали сме оптимисти? Има шанс мандатът да бъде реализиран. Ако ни питатае дали този шанс е голям, виждате ситуацията в парламента, ситуацията между политическите сили. Шансът е поне с една партия по-голям, отколкото беше шансът за първия мандат. Този парламент и сформирането на това правителство имат смисъл, ако могат да работят за България и да реализират тези приоритети.”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X