https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТретата неонатална линейка от кампанията „Капачки за бъдеще“ потегля към Русе

Третата неонатална линейка от кампанията „Капачки за бъдеще“ потегля към Русе

Третата неонатална линейка, закупена в рамките на кампанията „Капачки за бъдеще“, потегля към Русе. Това каза в предаването „Тази сутрин“ Лазар Радков. Специализираният автомобил ще обслужва и съседните области Силистра, Разград и Тутракан.

„По данни от лекарите в русенската болница тази линейка ще превозва между 100 и 150 бебенца годишно. Това е осигури транспорта за всички новородени в региона“, обясни още той.

От думите му стана ясно още, че първата закупена неонатална линейка с пари от капачки работи в Пловдив, като вече е направила над 50 курса. Втората е в Плевен, като там все още има някои административни спънки за нейното въвеждане в експлоатация.

„В самата болница няма проблем, но процедурите на по-високо административно ниво се бавят, което е неприятно. Има проблем с някакви застраховки, но до края на седмица ще се опитаме да ги разрешим“, каза още Лазар Радков.

Новата кампания, която той е подел заедно с парамедиците, е да се обучат децата на първа помощ. „Децата са разделени по възрасти. На най-малките се дават съвети как да се евакуират при необходимост. Показваме им и как трябва да си стиснат носа и да си наведат главата при кръвотечение. Ако някои е загубил съзнание, как да го обърнат настрани”, разказа още Лазар Радков.

В студиото на „Тази сутрин“ той показа, как да помогнем на човек, който се е задавил с нещо. „Ако човек кашля, той трябва да продължи да го прави – това означава, че той диша самостоятелно. Но ако не ниша, се хваща с едната ръка отпред, а с другата се навежда напред и се правят пет удара в гърба, за да се освободим трахеята”, каза още той.

„Ако тези удари между плешките не помогнат, се поставя юмрук между пъпа и мечовидния израстък, прави се захващане с втората ръка и двете ръце заедно рязко се дърпат навътре и нагоре. Повтаря се пет пъти. Така се стимулира диафрагмата, да изхвърли глътнатия предмет нагоре”, обясни още Лазар Радков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X