https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноДнес русенци могат да предадат събраните от тях капачки

Днес русенци могат да предадат събраните от тях капачки

Екипът на Областна администрация – Русе се присъедини към инициативата „Капачки за бъдеще“.

Служителите на институцията събраха близо 8 000 пластмасови капачки с идеята да помогнат за закупуването на още една линейка за най-малките пациенти в страната, имащи нужда от медицинско транспортиране и обгрижване по време на път. В благородната кауза се включиха лично заместник областният управител Синан Хебибов и главният секретар на администрацията Симеон Иванов.

Припомняме, че началото на кампанията бе дадено преди четири години. Точно на 28 октомври 2017 година се проведе първата подобна инициатива. Благодарение на общите усилия на българските граждани в рамките на няколко години бяха закупени 22 кувьоза за 22 малки населени места. Същевременно бяха подпомогнати и други 14 болници с разнообразна апаратура в сферата на неонатологията и родилната помощ. Вече е факт и първата неонатална линейка, изцяло закупена със средства от кампанията. Тя ще обслужва целия Южен централен район, като от идния вторник ще бъде позиционирана в Пловдив, което е второто по раждаемост място в страната. Сега желанието на инициаторите е закупуването на поне още два такива автомобила, които да са в помощ на децата от провинцията. София има няколко дарени вече и макар в минимална степен те покриват нуждите на столицата. Интересен факт е, че през миналата година са събрани над 150 тона капачки, като за първи път общо градовете от страната са допринесли повече отколкото самата столица. Работи се и по въпроса от пролетта на следващата година да се събират и пластмасови бутилки, но сега хората ще могат да предават и алуминиеви кенчета.

Подобен род специализирани автомобили са от първа необходимост за болниците в страната. Освен комфорт за най-малките пациенти тези линейки предоставят и възможност за полагане на грижи, отговарящи на водещите европейски стандарти.

Днес русенци също ще могат да предадат събраните от тях капачки на паркинга пред хотел „Дунав“ между 10.00 и 13.00 часа. От 10.00 до 12.00 часа жителите на Бяла също ще могат да се включат в инициативата, като те ще трябва да занесат капачките си на ул. „Васил Левски“ 60.

Събитието се осъществява в 26 града на страната, като организаторите уверяват, че са се съобразили с всички противоепидемични мерки и няма да се допусне струпване на много хора на едно място.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X