https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияГЕРБ-СДС: В НС се образува същата коалиция "Лукойл", както в предишния парламент

ГЕРБ-СДС: В НС се образува същата коалиция “Лукойл”, както в предишния парламент

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС за удължаване на пленарното заседание до приемане на промени в Закона за компенсациите, с които да се изземат свръхпечалбите от “Лукойл” заради високите цени на горивата.

След решението от ГЕРБ-СДС излязоха с декларация от парламентарната трибуна, в която заявиха, че в 48-ото Народно събрание се образува същата коалиция „Лукойл“ като в предишния парламент.

“Само преди 3 седмици “Лукойл” декларираха на среща със служебния кабинет, че ще платят 700 млн. лв. данъци по Закона за облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества през следващата година. Те си признаха, че тяхната печалба е 2 млрд. и 100 млн. на година. А къде отидоха за тази година? Къде са те? Изтекоха в чужбина. Декларираха, че ще платят 100 млн. до края на годината. Вчера платиха 90 млн. лв., но се оказа, че от тях 17 млн. са по ДОО ,а останалите са авансово плащане за следващата година – или се оказа, че “Лукойл” платиха една нула от обещаните 100 млн. за тази година“, каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Добрев изчисли, че при 3,5 млрд. литра консумация, по 1 лв. надписани отгоре, прави 3,5 млрд. лв. – тоест, обществото се ощетява с близо 300 млн. лв. на месец или 10 млн. лв. на денонощие. Добрев припомни, че от предишния парламент досега е правил 18 пъти изказвания по темата, но без резултат.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X