https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЕкоминистърът разкри защо не се изпълнява пробонабиране на миризми във въздуха в...

Екоминистърът разкри защо не се изпълнява пробонабиране на миризми във въздуха в Русе

Русенският депутат от „Демократична България“ Иван Белчев в рамките на парламентарния контрол зададе въпрос на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова-Благова за замърсяването на въздуха в Русе от предприятията.

„В последните 10 години русенци отново са подложени на замърсяване на въздуха и те усещат неприятни миризми, които определят като миризма на бакелит, идваща с ветровете от изток и миризма на разредител или мастило, идваща с ветровете от запад. За жалост служителите на РИОСВ – Русе не разполагат с голям набор от мобилни сертифицирани измервателни уред, т.е. усещат миризмите със собственото си обоняние. Какви действия ще бъдат предприети за спазване на екологичните норми към предприятия, източници на неприятните миризми на бакелит, разредител и моторни масла?“

В отговора си министърката заявява, че много добре е запозната с оплакванията на гражданите на Русе през последните години, но на ниво Европейски съюз няма регламентирани норми за миризми като норми за допустими емисии и като норми за качеството на атмосферния въздух.

„Принципно миризмите не могат да се измерват с конвенционални технически средства за индивидуални химични съединения, което създава практиката да се използва човешкото усещане за миризма. Конкретно в град Русе в рамките на европейски проект е извършено експериментално пробонабиране със специален апарат OdorPrep. Впоследствие пробите са анализирани в специализирана лаборатория в Италия.

Министерството на околната среда и водите е осигурило първоначално средствата за изпълнение на този проект. Поради високия обществен интерес и честите оплаквания от граждани към онзи момент Министерството предлага на Община Русе тя да продължи реализацията му.

С мотив, че липсва нормативно заложен показател за определяне на отделяните миришещи вещества, подготвени кадри, както и висока стойност на лабораторните анализи, общинските власти не реализират възможността да наемат и използват въпросната апаратура“, обяснява министър Росица Карамфилова-Благова.

„Оказва се, че за периода септември-ноември 2022 г. в Регионалната инспекция – Русе, са постъпили 60 сигнала от граждани за неприятна миризма на изгорял бакелит и 45 за неприятни химически миризми на разтворители. Сигналите са отново, както казвате, след работно време, основно през нощните часове. При получаване на сигнал, независимо от работното време, експертите на Инспекцията са извършили обходи на посочените в сигналите райони, като наличието на миризми в тези конкретни случаи не е потвърждавано органолептично, с изключение на един случай и са предприети съответните административнонаказателни действия“, заявява министърката .

„Според министърката имаме нужда от законодателни промени – заяви депутатът Белчев. – В Комисията по околна среда начертахме някои от тях, свързани с преките взаимодействия между органите на здравеопазване и Министерството на околната среда и водите“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X