https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПенчо Милков пред Ruse.news: Мой приоритет е да се възстанови инфраструктурата, стартираме...

Пенчо Милков пред Ruse.news: Мой приоритет е да се възстанови инфраструктурата, стартираме мащабни проекти в Русе

 

Г-н Милков, водният цикъл отново е на дневен ред. Сега причината е кредитът от 12 милиона лева, който искате да вземе Община Русе. Защо е необходим?

-Всеки ден русенци ме питат кога ще бъдат оправени разкопките. Улици и междублокови пространства са занемарени от десетилетия и правим ремонт след ремонт. Миналата година асфалтирахме улици с външен изпълнител за 4,5 млн. лв. Много ремонти правихме и с комуналното ни предприятие. Тази година също ще бъде завишен бюджетът на ОП “Комунални дейности” и ще запазим отношенията си с външната фирма, с която имаме договор за текущи и аварийни ремонти. Ще се опитам бюджетът за асфалтиране да бъде поне 3 млн. лв.

Усилията ни трябва да дадат резултат до броени часове и правителството също ще ни отпусне немалко пари за ремонт на улиците. Успоредно с това е нужен и кредит. Предвид настоящата икономическа обстановка и анализа, който сме правили, най-бързо поскъпват строителните материали. Само след година стойността на изтегления заем ще е променена. В момента Община Русе има 205 млн. лева бюджет. Тези 12 млн. лв. кредит ще се изплащат години, имаме и 2 години гратисен период, тоест стойността на парите ще започне да се изплаща след 24 месеца. Това ще даде възможност над 20 милиона лева да бъдат вложени в улици и тротоари. Тук изключваме парите, които са на ОП “Комунални дейности”. През последните месеци предприятието асфалтира междублоковите пространства на десетки сгради и Парка на възрожденците, “Здравец – Север 2”, в “Здравец” около стадиона всички блокове са оправени. Това ще продължи и през следващите месеци и години.

Колко милиона са необходими за ремонт и асфалтиране на всички улици в Русе?

– Никога не е правен анализ на състоянието на всички междублокови пространства. Аз го възложих, отне ни една година и вече имам няколко класьора с данни за всички междублокови пространства. Измерихме ги и като площи. Пред блоковете виждате паркинги, но те не съществуват като отделен имот. Не може да се намерят в кадастъра. Няма досегашен кмет, който да е знаел общата площ. Ние вече я знаем. Обща стойност към момента е трудно да се определи, защото състоянието на паркингите е различно и се нуждаят от различен вид ремонт. Мой приоритет е да се възстановява инфраструктурата.

До края на 2023 ще може ли да се възстановят щетите, направени от водния цикъл върху уличната мрежа?

Факт е, че момента русенци живеем на строителна площадка. Това ни носи изключителни трудности – с придвижването, прахоляка, мизерията… Не е вярно, че в рамките на самия проект няма пари за асфалтиране. Виждате, че на много места, където тръбите са сложени, се асфалтира…

-Това са кръпки.

-Не са кръпки, това е изпълнен ремонт съгласно изискванията на проекта. Като сложиш тръба някъде не значи, че трябва да асфалтираш цялата улица. На някои места ще се направи цялостно асфалтиране, на други – частично. В самия проект има изисквания за изпълнения на уличен ремонт. Те са разписани. Когато се слага една тръба, в трасето между тръбата и това, което виждаме като асфалт, се изпълняват много други дейности, които остават скрити. На всеки 20 сантиметра слоят се трамбова, слагат се различни неща в този слой, след това отгоре се прави асфалтиране, за да се изпълни същата нивелета на пътя, както е било преди поставянето на тръбата.

Може ли водният цикъл да ви попречи за втори мандат?

-До края на другата година цикълът ще е към приключване и ще върви мащабно асфалтиране.

Всъщност русенци получихме изключителна възможност – 135 милиона лева, които не са наши, да бъдат вложени в тръби, които са наши. В целия нормален свят тези 135 милиона лева трябваше да бъдат събрани от нас през таксите за вода. Ние получихме тези пари за тръби, които ще бъдат подменени. Някои от старите са на повече от 70 години. Да, трудно е за града и всички основателно сме гневни, в непрекъснат контакт съм с гражданите. Това е като болка при операция, която наблюдаваме на живо, а нямаме възможност за упойка. Затова сме гневни, но когато операцията приключи и бъдем наясно, че в земята има тръби за над 130 милиона лева, че има средства, които ще вложим за улици, и е минал ВиК цикълът, ще сме доволни. Затова е важно да съберем необходимата сума и от държавата, и от общинския бюджет, но и от кредит, за да направим мащабни проекти, а не козметични ремонти. Русе ще се промени.

За мен е важно също да направим парковете и улиците, на които има къщи. А не както досега – кметовете определят да се асфалтират само улици, където има високи блокове, защото има повече гласоподаватели. Вижте в “Родина” какви улици са правени, в Парка на възрожденците… Няма една къща на алеите. Мерили са колко метра може да асфалтират на година и ги правят до големи блокове. При нас не се действа така. Започнахме от “Здравец”, защото са най-старите квартали на Русе, с най-старите блокове. Ако беше някой с друго мислене – “нормално”, щеше да започне от блокове с по 10 етажа. Но това просто не е честно!

Вие ли сте първият кмет, който мисли не само избирателите му да са доволни, а за всички в града?

-Мисля за града като за жив организъм, който в момента е болен. Хората не трябва да се ядосват на кмета, а на кметовете. Допуснато е престъпление, когато сме си загубили асфалтовата база. Тя е била общинска, а сега е частна и купуваме от нея асфалт. Загубили сме критична способност да вършим това благо и вече сме “вързани” за външни изпълнители. Никой не ни е длъжен. Русе е на русенци. В Дивия запад градовете са ги строили буквално с ръцете си. Същото са правили и нашите възрожденци. Тръбите, асфалтът… те са на русенци, в момента се осигуряват огромни публични ресурси, които не са на гражданите.

Правя всичко възможно и съм убеден, че държавата ще отпусне средства. Тя вече отпусна през ОПОС към ВиК оператора, там се увеличи бюджетът и тези средства влизат в ремонтите. Хората недоволстват от забавянето, от това, че са започнати много улици наведнъж. Проектът е можело да стартира през 2019 година, парите са били отпуснати през 2018 година. Вместо това започна в края на 2021-ва. Целият този ужас е защото проектът, който трябва да бъде завършен за 4 години, го правят за една и половина. Не може кметът да не даде разрешение за започване на ремонта, защото ако не е завършен до края на лятото на 2023 г., ВиК-Русе трябва да върне тези пари. Нали знаете откъде ще ги вземе ВиК? От русенци. Много пъти гневно се обръщам към ВиК оператора, но трябва да проявим твърдост и това да приключи.

– Ще се кандидатирате ли за втори мандат?

-Този въпрос не ми е задаван до момента, но имам отговор и той е положителен, с цялата ми отговорност и градивност.

-А решихте ли под каква форма? Партиен кандидат, издигнат от коалиция или независим, но подкрепен?

-Рано е за такова решение. През 2019 г. не бях тяснопартиен кандидат, а издигнат от коалиция. С работата си доказвам, че съм кмет на всички русенци.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X