https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМилков: С кредит от 12 милиона ще се асфалтират 28 улици в...

Милков: С кредит от 12 милиона ще се асфалтират 28 улици в Русе

Обществено обсъждане събра русенци, предимно ангажирани с различни политически сили, за да чуят аргументите на кмета Пенчо Милков за тегленето на 12 млн.лв. кредит за ремонт на улици в Русе. В рамките на два часа и половина Милков и неговият екип отговаряха на въпроси, свързани с инфраструктурата и състоянието ѝ, като се коментираха дори теми като генералния план на града и велоалеите.

Пенчо Милков припомни, че община Русе и през тази година е отделила за ремонти на улици и междублокови пространства 4,2 млн. лв., а през следващата година парите ще бъдат поне в същия размер. Разчита се и на средства от държавата, която вчера отпусната първа сума от 3,2 млн.лв. за конкретни четири улици – „Плиска“, „Доростол“, „Тулча“ и „Солун“, предаде Русе Медиа.

„Кредитът е необходим, изобщо не е голям и това създава една достатъчно голяма сума средства, които ще ни позволят в рамките на година и половина решително да променим средата, в която живеят хората. Ремонтираме улици, които се чакат от десетки години да бъдат ремонтирани. Те ще бъдат ремонтирани и със собствени средства, с държавни средства и частично със средства от кредита“, каза Милков.

С кредита ще се асфалтират 28 улици с обща площ 181 830 кв. м и ще се ремонтират тротоари с площ 32 204 кв.м. Ще бъде качена таблица с имената и карта на града с улиците, като към нея ще се добавят и улиците, които са ремонтирани в годините назад, за да може правдиво да се види състоянието на ремонтираната мрежа. „И хората да видят, че реално с това, което предлагаме в момента, се завършват етапи, започнати много преди това. Критериите за определяне на улиците са транспортната натовареност, вътрешнокварталната значимост на определени улици, както и улици от централна градска част, които не можем да продължим да допускаме да изглеждат в това състояние“, обясни кметът.

Някои от предложените улици са засегнати частично от водния проект, но това са улици, за които в мандата на предишния кмет беше обещано, че ще бъдат асфалтирани. Това не е било направено заради началото на водния проект. „Това не е с цел ние да ги рехабилитираме след ВиК оператора, напротив, да се изпълни нещо, което гражданите чакат от години“, заяви Милков.

Кметът припомни, че общината беше одобрена през юли за 7,8 млн.лв. от МРРБ, но това са били средства за текущи ремонти на улици. Със смяната на правителството новото е избрало друг подход – не предоставя средства за текущи ремонти, и затова цялото постановление за стотици общини е било отменено. „Настоящото министерство възприема негов подход, който е да се отпускат средства само за основен ремонт. Това изисква наличието на инвестиционен проект, а при нас е наличие дори и разрешение за строеж. Така че вече по новите изисквания на правителството се осигуряват тези 3,2 млн.лв. за тези улици, но разговорите продължават и ще бъда настойчив“ , каза кметът.

Той обясни, че десетки години ремонт е правен така – един-два блока тук, няколко улици там, и това може би е било достатъчно. Според него сега е моментът да се ремонтира генерално, тъй като средствата от общински бюджет, от държавен бюджет и от кредит създават една възможност решително да се промени средата. „Ако изпуснем момента, тези средства ще се обезценят. Сумите, които впоследствие ще ни трябват, ще са много различни. Затова моето решение е не да кретаме година по година с малки ремонти, а да направим мащабно преобразувание на града“, заяви Пенчо Милков.

Кредитът ще бъде състезание между банките, които да предложат по-добри условия от тези, които общината ще предложи за одобрение на Общинския съвет. Предложението е кредитът да е за 12 млн. лв., като се върне за 10 години, с две години гратисен период – това означава в двете години, в които се работи, да не се възвръща. Лихвеният процент ще бъде до 4 % над основния лихвен процент, което слага и някаква граница на поскъпването.

„За всички искам да кажа – и предишният кредит на кмета преди мен, и настоящият съвместно дори не поставят абсолютно никакво затруднение пред общината да ги обслужва. Настоящият бюджет след последната промяна през декември е 205 милиона лева само за тази година. Ние кандидатстваме за 12 млн.лв., които да връщаме 10 години. Това за мен е просто помощ към възможностите, които градът е силен и без това има“, каза още Пенчо Милков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X