https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТрапезата за Бъдни вечер и Коледа поскъпна с близо 30%

Трапезата за Бъдни вечер и Коледа поскъпна с близо 30%

Колко солена ни излезе постната вечеря за Бъдни вечер тази година?

По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата, в сравнение с миналия декември, цените на едро на основните продукти у нас са с близо 30% по – високи.

Мнението на потребителите е, че поскъпването на цените на дребно е дори по-високо – около 40 на сто, съобщава БНТ.

Пълнените чушки, сърмите, питката, туршиите са традиция за Бъдни вечер. Поскъпването на продуктите, необходими за приготвянето им този декември, в сравнение с декември миналата година, е значително. Килограм боб е поскъпнал с 15%, ориза с 22%, брашното с 18%, червеното вино – между 10% и 15%. По-скъпа е и ракията, която задължително е на трапезата.

“- По-високи са равнищата в сравнение с миналата година, но въпросът е, че наблюдаваме вече едно относително равновесие, което е една положителна тенденция.
– Как се движат цените на 27 – те продукта в потребителската кошница?
– Събрани всички, правим една потребителска кошница като стойност 27% разлика от 2021 година. На фона на това, което изживяхме април – май месец, пазарът сработи много добре като регулация”, казва Владимир Иванов, председател на Комисията за стоковите борси и тържищата.

Данните сочат още, че през декември тази година от борсите до магазините на дребно някои от храните като кашкавал и някои видове сирена, например, вече са с двоен ръст. Това се усеща и по софийските пазари.

“Всеки се оплаква, че е по-скъпо отколкото е било преди. Бобът беше 5 лв, сега е 6. Белената тиква миналата година беше 2, сега е 3 лв. Пазаруват доста по-малки количества. Ако преди са купували по шест домата, сега купуват по два или по три”, разказва Станислава Христова, търговец.

Евгения Петкова е управител на ресторант в столицата. Тези дни основно изпълнява поръчки за Бъдни вечер.

“За ресторанта основно пазаруваме от борсата, но и там цените са доста завишени, с около 30% повече в сравнение с миналия декември. Сега един готов пакет за двама души от традиционни храни за бъдни вечер струва 50 лева, а миналата година е струвал 36 лв.”, изчислява Евгения Петкова, управител на ресторант.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X