https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораС водосвет и хвърляне на кръста русенци ще посрещнат Богоявление

С водосвет и хвърляне на кръста русенци ще посрещнат Богоявление

На 6 януари, по случай големия християнски празник Богоявление, Русенската Света митрополия организира традиционния водосвет.

Началото на празника ще бъде дадено в 11 ч. пред Катедралния храм „Света Троица“, където ще се съберат свещеници от всички русенски църкви, официални лица и миряни. Оттам ще тръгне литийното шествие, което ще се строи на понтона под хотел „Рига“. Под звуците на маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър, русенският митрополит Наум ще извърши тържествен водосвет и ще благослови бойните знамена на почетната рота на Русенския гарнизон.

От 11:30 ч. ще бъде традиционното хвърляне на кръста във водите на река Дунав. Тази година в надпреварата ще могат да се включат 15 мъже, като извадилият кръста ще получи парична награда от кмета на Община Русе Пенчо Милков. Според народното поверие този, който извади разпятието от водата, ще бъде здрав през цялата година.

Желаещите да се включат в ритуала могат да заявят участието си в Катедрален храм „Света Троица“ на 4 януари /сряда/ от 10 до 17 ч. и на 5 януари /четвъртък/ от 10 до 14 ч. За сигурността и здравето на участниците ще бъде осигурен медицински екип от УМБАЛ „Медика“ и доброволци от БЧК – Русе, които час преди започването на ритуала ще извършват прегледи на място. Ще бъде направена и проверка за алкохол, като употребилите спиртни напитки няма да бъдат допуснати до участие в надпреварата.

Екипи на ОД на МВР – Русе, СЗ „КООРС“ и на новосформираната Общинска полиция ще следят за реда по време на церемонията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X