https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКаримански: Работи се по пакет от антиинфлационни мерки за подпомагане на най-бедните

Каримански: Работи се по пакет от антиинфлационни мерки за подпомагане на най-бедните

Коментира се пакет от антиинфлационни мерки. Има създадена работна група за това. Най-важното е да спазим препоръките на МВР, тоест тези мерки да бъдат правилно таргетирани спрямо уязвимите групи. Това заяви в студиото на „Здравей, България” съветникът на финансовия министър Любомир Каримански в коментар на идеята да се отпуснат 172 милиона лева под формата на пакет от антиинфлационни мерки.

По думите му в рамките на две седмици трябва да има решение по този въпрос. „Става дума за подпомагане на хората за пътуванията с градския транспорт. Мисли се и за подпомагане за отоплението през зимните месеци и подпомагането на бюджетите на домакинствата във връзка с енергийната криза”, подчерта той.

Той прогнозира, че през тази година инфлацията ще бъде под 10 процента. „Смятам, че увеличаването на лихвените проценти от БНБ и кредитните институции, ще намали леко потреблението и този хъс към ипотечните кредити, който се наблюдава в момента. Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем свидетели на поетапно намаляване на инфлацията”.

Каримански коментира и увеличаването на минималната работна заплата. „Проблемът е много комплексен. Да, има нужда от увеличаване на минималната заплата. Вероятно сумата от 780 лева отговаря на увеличаването за цялата 2022 година. Ако погледнем целогодишното повишение – то е малко над ръста на инфлацията за миналата година. Но трябва да приложим адекватна формула и към българския бизнес. Тоест да съблюдаваме ръста на икономиката с увеличаването на минималната работна заплата. Има дисбаланс. Защото не наблюдаваме чак такъв ръст на икономиката през последните няколко месеца”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X