https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПроф. Даниел Вълчев: Вървим към избори

Проф. Даниел Вълчев: Вървим към избори

Не съм голям оптимист – не защото не ми се иска, а защото не виждам сериозни основания да се случи създаването на правителство. Това заяви проф. Даниел Вълчев, бивш вицепремиер и настоящ декан на Юридическия факултет, в ефира на бТВ.

“Няма как да се състави правителство без участието на ГЕРБ, ДПС или „Възраждане” – това е аритметика, не е трудно да се сметне. Какъв вид говорене, ритуални танци биха могли да притъпят говоренето от преди изборите – трудно е да кажа. Вървим към „симулакрум” – нещата уж са същите, но само симулират това”, категоричен е той.

По думите му както ГЕРБ, така и „Продължаваме промяната” казват „няма да изкарваме тежката артилерия, ще представим един професор, няма да има коалиционно споразумение”: “Не съм оптимист, по-скоро вървим към избори – не е страшно, ние 40 години и отгоре се стремяхме да имаме демокрация, с хубавите и нехубавите ѝ страни.”

Според него „Демократична България” е добре да се разкачат от ПП, от гледна точка на ГЕРБ.

“Имаме две тенденции: едната е „омръзна ни от Борисов, време е за промяна”, другата – „вижте кой идва, не е ли по-добре да имаме стабилно управление, защото другите не знаят на кой свят са?”, смята той.

“Мнозина, поне от говорителите, напоследък споменават за възможността за прекрояване на конституционния модел у нас – виждат президентът начело на нещо такова. Това е процедурно и политически сложно. Румен Радев също започва да губи подкрепа, и това е нормално. Идеята, че президентът може да седи над партиите, да ги побутва и нахоква, като той остане с бели дрехи – това е неправилна идея”, каза още проф. Вълчев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X