https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияГлавният секретар Петър Тодоров проговори за скандалите, които разтърсиха МВР

Главният секретар Петър Тодоров проговори за скандалите, които разтърсиха МВР

„Във всяка система има гнили ябълки. Но МВР ги търси и показва”. Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров пред NOVA. Той коментира едни от най-нашумелите и скандални случаи от последните месеци.

По случая с полицая, задържан край Пловдив, докато шофира бус, пълен с нелегални  мигранти, Тодоров каза, че той не е спрян случайно.

„Работили сме оперативно по тази група. Имали сме предварителна информация за тази група”, каза Тодоров.

Служителят работи в системата от 3 години, а оправданието за действията му било, че има кредит.

„Много хора имат кредити. Това не е оправдание за престъпление”, коментира Тодоров. „За съжаление критериите за прием в МВР отдавна не са това, което би трябвало да бъдат. Вече броят на кандидатите не е толкова голям, колкото беше. Съответно критериите са занижени и това позволява в системата да влязат служители, които не отговарят на критериите”, каза Тодоров.

Той потвърди, че по случая има още двама задържани.

Тодоров каза повече и за случая с полицая, който е обвинен, че е предизвикал 2 катастрофи в рамките на минути, след което се е укрил за няколко дни.

„Той обясни, че има проблеми от семейно-битов характер, което го е изкарало от равновесие. И спрямо него се води дисциплинарно производство и е отстранен от длъжност”, каза Тодоров.

„Категорично служители, които извършват престъпления, нямат място в редовете на МВР. Ние имаме твърда воля за това. От лятото насам са уволнени близо 30 служители за дисциплинарни нарушения или престъпления”, каза Тодоров.

Според него обаче процесът по отстраняването на един служител е твърде тромав и изисква доста време.

„По отношение на леките наказания изискванията трябва да са много по-облекчени и кратки. Когато се касае за тежко дисциплинарно нарушение, което предвижда уволнение – там нещата трябва да са прецизирани”, каза Тодоров.

За тестването на полицаите за употреба на наркотици?

„Бяха установени много малко случаи. В последствие с кръвните тестове те бяха отрицателни”, каза Тодоров.

Главният секретар на МВР коментира и случая с полицая, пометен от бус с нелегални мигранти край София. Тодоров обясни и защо е подал оставка след този случай, която не беше приета от президента Румен Радев.

„Това беше мой морален акт, акт на отговорност от моя страна. Исках да покажа, че наистина има проблем и всеки органи и институции трябва да се заемат с решаването му”, каза Тодоров. „Проблемът е комплексен, като се започне с промени на наказателния кодекс”, продължи той.

Тодоров иска и по-сурови наказания. „Внесохме предложение в НС за промяна. Безкрайно малко наказания има на фона на образуваните досъдебни производства”, каза главният секретар на МВР.

Тодоров каза още, че за полицията са закупени и раздадени ленти с шипове, а служителите се обучават как да ги ползват.

По случая „Семерджиев” и полицаите замесени в него, Тодоров потвърди, че вътрешната проверка е приключила. „В момента тече оформянето на заповедите за наказания – те са на 40 служители, за които се установява, че не са си изпълнили задълженията. Те са от СДВР – и от Пътна полиция, и от Охранителна полиция. Наказанията са различни – от порицание до уволнение”, каза Тодоров.

„Служители, за които се събраха данни, че са извършили престъпление, че умишлено са прикривали престъпната дейност на Семерджиев – материалите са предадени на прокуратурата”, каза Тодоров. В три от случаите е установено, че полицаите са в тесни връзки със Семерджиев.

Следващата седмица ще бъдат връчени заповедите за наказания.

За убийството на граничния полицай край Елхово.

„Водят се две следствени дела – едното е на наша територия, другото – на територията на Република Турция. Обмени се информация. Установено е, че извършителят и неговия брат са криминално проявени за кражби. По категоричен начин е доказано, че прекият извършител е този, който е задържан”, каза Тодоров.

„Случаят във Видин е брутален, грозен, жесток. Той е отражение на липсата на ценностна система в част от младите хора”, каза Тодоров.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X