https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПенчо Милков поднесе цветя на паметника на Христо Ботев в Букурещ

Пенчо Милков поднесе цветя на паметника на Христо Ботев в Букурещ

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев българската общност в Букурещ почете 175-ата годишнина от рождението на видния поет и революционер. Инициативата бе организирана от посолството на Република България в Румъния, а сред официалните гости на събитието бяха кметът Пенчо Милков, посланик Радко Влайков и областният управител на Русе Анатоли Станев.

„Ботев ни завещава нещо много ценно, а именно да виждаме голямата цел отвъд всяко препятствие и да не се спираме от страх и несигурност. Той не успя да види България свободна, но в съзнанието му оковите на потисничеството отдавна бяха строшени.“
С тези думи се обърна към присъстващите кметът Пенчо Милков. Той изрази своята признателност към българската общност в Румъния, които винаги се събират, за да уважат паметната дата.

На събитието присъстваха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, директорът на СУ „Христо Ботев“ Теодор Коцев, както и целият дипломатически корпус на мисията ни в Букурещ. По традиция в събитието участваха и представители на Съюза на банатските българи в Румъния, Демократичен съюз на българите в Румъния, както и на Асоциациите „Българска радост“ и „Български извори“.

Пред паметника на Ботев бе строен и почетен караул от регионалния клуб „Ангел Кънчев“ в Русе към Национално дружество „Традиция“. Председателят на българската общност „Братство“ в Румъния Лука Велчов обяви, че утре от 10 часа ще се проведе обиколка на Букурещ, включваща местата, където е живял, творил и мечтал Христо Ботев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X