https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВ СУ "Христо Ботев" отбелязаха рождението на своя патрон

В СУ “Христо Ботев” отбелязаха рождението на своя патрон

С ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Христо Ботев на сградата на едноименното училище в Русе бе почетена 175-ата годишнина от рождението на видения български поет и революционер. Домакин на събитието беше директорът на гимназията Теодор Коцев, а сред гостите бяха областният управител Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков, неговите заместници Енчо Енчев и Димитър Недев, както и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева.

„Радостен съм, че съм сред толкова младежи, защото вие ми давате основание да вярвам, че оптимизмът ми за бъдещето на България не е напразен. Съхранете в сърцата и душите си пламъка на Ботевите завети и помнете, че никой не може да отнеме свободата ни. Единственото, което е важно, е да не скланяме глава пред неправдата, да не бъдем търпеливи с опитите някой друг да ни диктува кое е правилно или не, да не се примиряваме с обещанията за по-добър живот утре, но не и днес, обещания често пъти лишени дори от смисъл. Търпението и равнодушието никога не са били част от историята ни и вярвам няма да бъдат“, каза Станев.

Областният управител припомни и четиристишието на Ботев, изписано в Сорбоната.
От своя страна кметът Милков сподели, че за него днешният ден е изключително емоционален. „Ботев е енергия, повече от историческа личност. Носи думата мечта и енергия в себе си, защото създавайки мечтата за свободното отечество дава пример как нито една трудност дори и смъртната опасност не може да те сломи. Това е смисъл, защото мечтата след теб я започват много други хора“, сподели кметът. Той припомни и исторически факти от живота му. Според Милков е необходимо да се замислим какво ние правим в своя живот – за да е свободна и велика България.

За началника на РУО Ботев е емблема и еталон за носител на свобода и достойнство. „В сърцето си пазим паметта за тези, които със живота си са дарували нашата свобода“, каза д-р Георгиева и отбеляза значението на това да съхраняваме и предаваме родовата памет на следващите поколения. На учениците тя пожела да бъдат свободни в мислите и мечтите си, в помислите си за доброто бъдеще на България и да бъдат достойни последователи на дедите ни. „Вярвам, че благодарение на вашите учители вие ще продължавате да съграждате. Да продължаваме да сме горди българи“, заяви още д-р Георгиева.

В тържествената програма участваха още децата от 13-и гвардейски ученически отряд в крайдунавския град. Началото на събитието бе дадено с представянето на кратка биография, съдържаща малко известни факти за живота на Ботев. Последваха музикални изпълнения на народни песни и танци, както и рецитали на патриотични стихотворения. Богатият репертоар включваше „Хубава си, моя горо“, „Хаджи Димитър“, „Зов“ на Матей Шопкин, „Баладично писмо“ на Балчо Балчев, „Ветровете кръстосват над Вола“ на Иван Радоев, „От всяка корист“ на Рашко Стойков, както и много други.

Почетен караул по време на цялото събитие, в което участва и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, бе строен от Регионален клуб „Традиция“ – Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X