https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДоц. Наталия Киселова разкри от кого зависи дали ГЕРБ ще се върне...

Доц. Наталия Киселова разкри от кого зависи дали ГЕРБ ще се върне на власт

С връчването на третия мандат президентът Румен Радев ще определи с голяма вероятност какво предстои. Ако избере БСП – вървим по-ускорено към избори, ако избере Български възход – отваря вариант за гласуване “хартиена коалиция” плюс Български възход, ако избере ДБ – ще има евентуално мнозинство ГЕРБ, ПП и др. Различните сценарии зависят от избора на президента, заяви по БНТ политологът Даниел Смилов.

Според него не е приемлива офертата от неделя Христо Иванов да е премиер на кабинет с мнозинство ГЕРБ, ДПС и др. С връщането на мандата днес ПП прави огледална реакция на ГЕРБ – показва добра воля и това, че могат да предложат кабинет. Конституционната реформа не е бърза работа, но има стъпки, които могат да се направят като за главния прокурор проблемът не е нерешим, допълни Смилов.

В студиото беше и преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. Според нея в момента виждаме фрагментирана система от партии и въпросът е със или без ГЕРБ и от избора на президента ще си проличи дали тази партия ще влезе отново в изпълнителната власт. Киселова специално наблегна, че именно заради 12-годишното управление на ГЕРБ се стигна до обезличаване на политическо-партийната картина в България и сега се стига до такъв блокаж.

“В миналия парламент ПП късно предложиха програма за управление. В този – още в изборната нощ казаха че ще са опозиция. Обърнахме малко внимание на това което се предлагаше. В част от предложената програма сроковете са нереалистични, част искаха конституционни промени. Трябва обаче принципен дебат. Други промени са много дългосрочни – част са спорни и може би не могат да се реализират в рамките на месеци. Този дебат трябваше да започне много по-рано. Сегашната програма беше мигач към избирателите – в коя посока ще завият. В България има спешни въпроси по-интензивно да функционират институциите фундаментален въпрос – дали искаме да живеем така както живяхме 2009-2021”, каза още тя.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X