https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДоц. Наталия Киселова разкри от кого зависи дали ГЕРБ ще се върне...

Доц. Наталия Киселова разкри от кого зависи дали ГЕРБ ще се върне на власт

Доц. Наталия Киселова разкри от кого зависи дали ГЕРБ ще се върне на власт

С връчването на третия мандат президентът Румен Радев ще определи с голяма вероятност какво предстои. Ако избере БСП – вървим по-ускорено към избори, ако избере Български възход – отваря вариант за гласуване “хартиена коалиция” плюс Български възход, ако избере ДБ – ще има евентуално мнозинство ГЕРБ, ПП и др. Различните сценарии зависят от избора на президента, заяви по БНТ политологът Даниел Смилов.

Според него не е приемлива офертата от неделя Христо Иванов да е премиер на кабинет с мнозинство ГЕРБ, ДПС и др. С връщането на мандата днес ПП прави огледална реакция на ГЕРБ – показва добра воля и това, че могат да предложат кабинет. Конституционната реформа не е бърза работа, но има стъпки, които могат да се направят като за главния прокурор проблемът не е нерешим, допълни Смилов.

В студиото беше и преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. Според нея в момента виждаме фрагментирана система от партии и въпросът е със или без ГЕРБ и от избора на президента ще си проличи дали тази партия ще влезе отново в изпълнителната власт. Киселова специално наблегна, че именно заради 12-годишното управление на ГЕРБ се стигна до обезличаване на политическо-партийната картина в България и сега се стига до такъв блокаж.

“В миналия парламент ПП късно предложиха програма за управление. В този – още в изборната нощ казаха че ще са опозиция. Обърнахме малко внимание на това което се предлагаше. В част от предложената програма сроковете са нереалистични, част искаха конституционни промени. Трябва обаче принципен дебат. Други промени са много дългосрочни – част са спорни и може би не могат да се реализират в рамките на месеци. Този дебат трябваше да започне много по-рано. Сегашната програма беше мигач към избирателите – в коя посока ще завият. В България има спешни въпроси по-интензивно да функционират институциите фундаментален въпрос – дали искаме да живеем така както живяхме 2009-2021”, каза още тя.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X