https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКирил Петков: Борисов го няма в съда, защото го е страх

Кирил Петков: Борисов го няма в съда, защото го е страх

Съдът даде ход на делото на Кирил Петков срещу Бойко Борисов. Защитата на лидера на ГЕРБ поиска производството да бъде прекратено тъй като Кирил Петков и неговият адвокат не са били в залата в началото на заседанието. Съдът отхвърли това искане с мотива, че двамата са били в съдебната зала когато е обявено началото на делото.

Адвокатите на Борисов поискаха отвод на председателя на съдебния състав с мотив, че той не е безпристрастен, тъй като съдия Веселина Няголова и адвокат Стоян Мадин, защитник на Кирил Петков, са били колеги в СРП и СРС и освен това са били в “близки отношения”. Адвокатите на Борисов се позоваха на множество публикации в различни електронни сайтове.

Допълнително адвокатите на лидера на ГЕРБ отбелязаха, че адвокат Стоян Мадин е конституиран като защитник на Кирил Петков сред като делото вече е било разпределено на съдия Веселина Няголова. По други дела Кирил Петков бил представляван от други адвокати, а не от Стоян Мадин.

Адвокатите на Борисов изтъкнаха и необосновано определение по делото, в което не били обсъдили възраженията на защитата, но пък били обсъждани възражения, които не са изтъквани.

Адвокат Менков се мотивира и с факта, че в началото на съдебното заседание съдия Няголова е отбелязала, че е коректно частния тъжител за бъде изчакан, тъй като Кирил Петков давал интервю и за това не е в залата. Менков риторично запита от къде съда знае, че Петков говори с журналисти пред сградата.

Адвокат Мадин се противопостави на искането за отвод с аргумента, че публикациите, които са повод за искането били “полицейски записки”.

Кирил Петков не изчака решението на съдия Веселина Няголова дали ще си направи отвод и напусна сградата на Софийския районен съд. Преди да излезе той коментира: “Г-н Борисов го няма, защото го е страх да застане пред един истински съдия”. Според Петков “краката на лъжата са къси и това се доказва в съдебната зала”.

Повод за делото е брифинг, който Борисов и хората му проведоха на 24 август м.г., на който обвиниха кабинета „Петков“, че е доставял природен газ за страната чрез дъщерна компания на „Газпром“, за да облагодетелства фирми, свързани с „Продължаваме промяната“.

По искане на защитата на Петков съдът прие в рамките на частното наказателно дело (в него не прокурорът, а Петков е обвинител) за клевета да разгледа частичен граждански иск за 10 000 лв. Този иск е част от по-голям такъв за вреди на обща стойност от 500 000 лв. Така, ако Петков спечели делото, той ще може да заведе нов процес за остатъка до 500 000 лв., като първото решение ще има сила на пресъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда.

Днес се очаква делото да продължи с разпит на свидетели, които адвокатите трябва да доведат.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X