https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЕвропроект осигури над 1,7 млн. лева за ремонт и реставрация на две...

Европроект осигури над 1,7 млн. лева за ремонт и реставрация на две русенски църкви

Европроект осигури над 1,7 милиона лева за цялостното реставриране на два русенски православни храма, това бе обявено по-рано днес на среща в Областната администрация в крайдунавския град. В нея участваха експерти от институцията, представители на държавната и местна власт, бизнеса, неправителствения сектор, партньорите по проекта, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Според областния управител Анатоли Станев изпълнението на подобни проекти е ключово за опазването на културното наследство на страната, а освен това повишава доверието на обществеността към използването на ресурсите от Европейския съюз. „За мен като областен управител е важно в региона да се реализират повече подобни значими проекти, чиито резултати са разпознаваеми и видими за хората от населените места“, коментира Станев. Ремонти дейности са били извършени на църквите „Света Петка“ и „Свети Георги“.

Приблизително 1,4 милиона лева са били нужни за цялостното конструктивно укрепване на храма „Света Петка“, както и за реставрация на стенописите и иконостаса. Благодарение на финансирането е бил осигурен и достъп на хора с увреждания в църквата, а също така подът и оградата са били напълно подменени. Припомняме, че църквата е построена през 1943-а и с времето сградата започва да потъва. Направена е и нова вертикална планировка. В двора на църквата пък е изграден Туристически експозиционен център, в който са представени над 100 различни църковни артефакта от трансграничния район Русе – Гюргево.

Сред тях са книги, икони, картини и одежди. Съществена част от центъра е и съхранен параклис от старата русенска църква „Всех Святих“, който ще носи името на Свети Иван Рилски. С още около 330 000 лева е била извършена реставрация на стенописите в църквата „Свети Георги“, както и цялостен ремонт на покрива на храма. Предприети са били действия и по укрепването на църквата. С други близо 800 000 лева бе извършена реставрация на храма в община Ведя, окръг Гюргево.

Разработена беше и обща стратегия за съхранение и използване на културното, религиозното и историческото наследство като основа за устойчиво развитие на културния и религиозен туризъм в трансграничния район Русе – Гюргево.

Изготвени бяха три интегрирани туристически продукта за такъв вид туризъм в трансграничния регион с еднодневни и двудневни маршрути, като в тях бяха включени като туристически обекти трите реставрирани по проекта храма. Новите туристически продукти носят следните имена: “Християнското културно наследство в духовното пространство Русе – Гюргево”, „По следите на общите светци, закрилящи българи и румънци”  и „История и цивилизация в културния коридор Русе – Гюргево” – еднодневен и двудневен маршрут. За да се гарантира устойчивостта и надграждането на постигнатите по проекта резултати бе създадена неформална мрежа на заинтересованите страни за устойчиво развитие на културен и религиозен/поклоннически туризъм в трансграничния регион Русе – Гюргево.

На съвместен българо-румънски форум, проведен в Окръжен съвет – Гюргево, бе приет Устав на мрежата. Бе подписан и меморандум за сътрудничество. Същевременно в град Русе и окръг Гюргево бяха поставени 15 туристически указателни табели, насочващи туристите към трите реставрирани църкви. Издадена е информационна брошура с трите интегрирани туристически продукта.

Пълното наименование на проекта е „Християнското наследство в културния коридор Русе-Гюргево” с e-MS код: ROBG-302, финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014 – 2020 г. Бюджетът по проекта е в размер на 1,499,991.21 евро, от които 1,274,992.51 евро са от Европейския фонд за регионално развитие. Водещ бенефициент по проекта бе църквата „Света Петка”, а партньори кметството във Ведя и църквата „Свети Георги“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X