https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗа разлика от COVID-19 грипът започва рязко – с температура и отпадналост

За разлика от COVID-19 грипът започва рязко – с температура и отпадналост

„Грипът започва рязко с общите симптоми – висока температура, силна отпадналост, безапетитие, човек има нужда да остане на легло. Това е разликата с COVID-19“, каза в „Тази сутрин“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Бургас е първата област, която обяви грипна епидемия. По думите на Кунчев най-вероятно следващите области ще са Габрово, Ловеч, Пазарджик и Добрич. Очаква се грипната вълна да обхване цялата страна до една или две седмици.

„През последните години ставаме свидетели на едно желание и дори натиск понякога върху колегите епидемиолози да се обявява грипна епидемия. От една страна, част от учениците и родителите го желаят. От друга – се правят известни икономии от отопление и т.н. Ние компромис няма да направим – там, където няма условия, където не е достигнато това ниво, грипна епидемия няма да се обяви. А и грипната ваканция не е задължително условие при възникване на грипна епидемия“, предупреди главният държавен здравен инспектор.

Той уточни, че няма и точна математическа формула за обявяване на грипна епидемия и тя е различна за различните региони.

„Особеното на грипната епидемия тази година е, че тя идва след 3-годишен период на почти пълна липса на грип. Изведнъж на този свободен терен решиха да се върнат не само грипът, но и варицелата, скарлатината и други респираторните вируси. За тези три години се натрупва контингент от хора, които не са се срещали с тях“, коментира доц. Кунчев.

Епидемиологът напомни също, че на пазара има антивирусни препарати, които помагат много при грип, ако се приложат при първите симптоми.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X