https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДоц. Кунчев: В рамките на две седмици грипната вълна вероятно ще обхване...

Доц. Кунчев: В рамките на две седмици грипната вълна вероятно ще обхване всички региони

„Грипът е много динамичен. Това, че е започнал някъде в България, значи че е начало на вълната, която в рамките на две седмици ще обхване вероятно всички региони, но не едновременно“, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му тази година грипната епидемия започва около седмица-две по-рано от предишни години. Най-голяма към момента е заболеваемостта в Бургас, Варна, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Шумен. В Пазарджик ще бъдат открити допълнителни легла.

„За разлика от други години, този път вълната започва по-скоро от изток, а не от другите градове. Данните за София в момента са сравнително ниски. Има повишаване на индексите, но те са още далече от епидемични нива“, каза още доц. Кунчев.

В София няма проблем с осигуряването на легла за децата, увери главният държавен здравен инспектор.

„Ще има натоварване и пълнене на детски легла, но ако се вземат навреме мерките мисля, че ще може да се осигури навременно лечение за всяко дете. Важното е да не се пристъпва към самолечение и навреме да се търси лекарска помощ, и то не от спешна помощ, а от личния лекар“, съветва Ангел Кунчев.

В България циркулират двата основни типа грип – H1N1 и H3N2. Открит е и първи случай на грип тип В – B/Victoria. По думите на доц. Кунчев видът няма особено значение за протичането и лечението на боледуващия.

„Става въпрос за класическо протичане на грип без опасения за някакви драматични и тежки случаи“, каза доц. Кунчев.

Според него е много важно да се вземат мерки навреме.

„Отлагане на имунизациите, на женски и детски консултации, забрана на свижданията по болниците, ограничаване на някои от проявите, които имат обществен характер. С две думи – нищо ново“, допълни главният държавен здравен инспектор.

По думите му стойностите за обявяване на грипна ваканция не са еднакви за отделните седмици и региони.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X