https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусе вече ще отбелязва годишнината от обесването на Васил Левски на 18...

Русе вече ще отбелязва годишнината от обесването на Васил Левски на 18 февруари

Предстоящите чествания на важни за Русе и страната събития бяха обсъдени на първото за годината заседание на Обществения съвет по култура. То бе открито от кмета Пенчо Милков.

Общественият съвет взе решение церемонията по случай годишнината от обесването на Васил Левски да се проведе на 18-и, вместо на 19 февруари. Културните дейци изразиха своята подкрепа за утвърждаване на доказаната от историците дата. Отбелязано бе, че честванията в други български градове, в т.ч. и в родния за Дякона – Карлово, са на 18 февруари.

През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Григорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни. За събитията, случили се преди 1 март 1900 г. обаче, необходимата поправка е 12 дни. Въпреки това, за някои събития, случили се през 19 век, погрешно се добавят 13 дни, какъвто е и случаят с обесването на националния ни герой.

Направен бе и преглед на останалите празници, чието организиране предстои през първото полугодие.

Тържественото отбелязване на Освобождението на Русе – 20 февруари, ще се проведе в Пантеона на възрожденците.

За националния празник на България 3 март отново се предвижда участието на ученици от русенските училища.

Празникът на Русе – 6 май, ще бъде отбелязан подобаващо, като предстои да бъдат поканени представители на побратимените му градове. Изложба ще представи моменти от подписването на договорите за приятелство.

За подготвянето на сценария за честване на 24 май ще бъдат поканени учители по български език и литература в Русе.

Общественият съвет обсъди и правилника за реда и условията за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата чрез бюджета на Община Русе. Членовете на съвета получиха уверението на кмета Пенчо Милков, че през 2023 г. Програма „Култура“ ще разшири мащаба си. Избрана беше работна група, която да предложи на кмета актуални промени.

Директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов представи пред своите колеги развитието на финансирания от Община Русе сборник, посветен на 100-те първи неща, случили се в града.

Община Русе предвижда и обособяването на възпоменателна алея за делата на бележити русенци. Предстои да бъдат определени нейното местоположение и изглед.

„Русенци имат славна история, с която се гордеят, и всяко следващо поколение трябва да бъде запознато с личностите, допринесли то да живее в един по-добър град“, каза кметът Пенчо Милков.

Инициативата се подготвя от общинската администрация и главния архитект Иван Ениманев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X