https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниПутин понижи "генерал Армагедон" заради слабите резултати на фронта в Украйна

Путин понижи “генерал Армагедон” заради слабите резултати на фронта в Украйна

Русия отново смени командващия на армията си в Украйна. Валерий Герасимов застава начело на руските сили, а Сергей Суровикин, който през октомври зае този пост, ще бъде негов заместник. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу назначи още двама заместници на Герасимов.

Суровикин като изкупителна жертва за неуспехите на армията?

Като причина е посочено повишаването на ефективността на бойните действия в Украйна. Войната продължава вече близо 11 месеца, а Русия се сблъсква с редица неуспехи. Руските медии наричат Суровикин “генерал Армагедон” заради безмилостния му подход в предишни конфликти, пише “Дойче Веле”.

В началото на ноември Суровикин ръководи изтеглянето на руските сили от украинския град Херсон, което беше възприето като голям провал за Кремъл. Оттогава насам фронтовата линия донякъде се стабилизира с изключение на района около град Бачмут в източната част на Донецка област, който руската армия и наемниците от “Вагнер” от месеци се опитват да превземат.

Суровикин и Герасимов бяха остро критикувани от руски военни блогъри заради неуспехите след инвазията, при които загинаха десетки хиляди войници и безброй цивилни украинци. Рокадата в командването на руската армия очевидно не ги е впечатлила особено.

“Общата сума не се променя само защото се сменя редът на частите”, пише известният блогър Рибар в Телегран. Според него Суровикин сега играе ролята на изкупителна жертва заради поредицата от военни грешки. Сред тях е и успешното украинско нападение срещу руска казарма, при което на Нова година бяха убити най-малко 89 руски войници.

“Не всичко върви по план”

Военният експерт Роб Лий от американския мозъчен тръст Foreign Policy Research Institut обясни в Twitter, че с промяната Министерството на отбраната възстановява контрола си върху воденето на войната. “Със сигурност е възможно зад това да стоят политически причини”. Суровикин е станал много влиятелен и вероятно е заобикалял министъра на отбраната Шойгу и началника на руския генерален щаб Герасимов, като се е консултирал директно с президента Владимир Путин.

Политическият анализатор Абас Галямов посочва в Telegram, че във вторник генерал Александър Лапин е бил назначен за началник на сухопътните войски. Можете да интерпретирате това преместване на едни и същи хора от един стол на друг както искате, пише Галямов, но не и като “всичко върви по план”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X