https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСимеон Дянков разкри какъв е шансът да влезем в еврозоната през 2024г.

Симеон Дянков разкри какъв е шансът да влезем в еврозоната през 2024г.

Малко вероятно е да влезем в еврозоната през 2024 г. с тази двуцифрена инфлация, макар че през последните месеци служебното правителство успя да свие дефицита. Освен това на България ѝ трябва редовно правителство. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Ще видим едноцифрена инфлация чак към края на 2023 г. Все още не сме готови за по-ниска инфлация, така че може би някъде през есента. Миналата година беше на повишаване на цените на енергийните продукти, транспорта и храните. Там по-скоро тенденциите за намаляване на инфлацията. Но пък минималната работна заплата се увеличи и основната инфлацията ще се вдигне“, каза още той.

Дянков обясни също така, че „Европейската централна банка почерни празниците на всички финансисти в самия край на декември 2022 г., като излезе с мнение, че ще увеличават основния лихвения процент, защото все още не сме излезли от кризата“. Той очаква лихвите по кредитите у нас да тръгнат нагоре още през февруари-март.

Симеон Данков призна, че изявлението на председателката на ЕЦБ за още по-рязко вдигане на основния лихвен процент е притеснително. Идеята е да се прибира ликвидност от пазара. Това според него означава, че между февруари и май ще има скок от около 2 процентни пункта ще се увеличат всички лихви – включително тези в България.

„Идният понеделник ще бъдат изнесени данните за декември 2022 г. Очаквам, че и там ще видим леко намаляване на инфлацията. Това, което ние финансистите гледаме, е сравнението с другите страни. В еврозоната вече излязоха данните – там се отчита леко намаляване. Това се вижда и от данните за САЩ, където инфлацията намалява рязко, т.е. с около 6% – нещо за което ние само можем да си мечтаем“, каза още Дянков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X