https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияТома Биков: Проверяваме дали лица, свързани с NEXO, не са финансирали кампанията...

Тома Биков: Проверяваме дали лица, свързани с NEXO, не са финансирали кампанията на ПП

Проверяваме дали лица, свързани с криптоплатформата Nexo, са финансирали кампанията на ПП. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

“Със сигурност „Демократична България” има най-голям шанс да предложи някаква реалистична конструкция за управление при така създалата се ситуация. Нашата подкрепа обаче не зависи само от желанието ни. Трябва да видим какво е предложението на ДБ. Защото този, който е взел мандата, търси подкрепа за себе си”, посочи той, коментирайки дали партията му ще подкрепи кабинет с мандат на ДБ.

По думите му целите са ясни, но въпросът е да се подходи към конкретиката. „Не казвам, че ДБ трябва да ни моли за подкрепа или да прави някакви по-специални жестове. Ясни са целите. И в предишните два мандата бяха сходни. Трябва да видим конкретиката, тъй като се обсъжда техническо правителство, което е абстрактно. Ясно е, че за нас е неприемливо ПП да участват в този кабинет – не само двамата им лидери. Ние сме скептични като цяло към тази формация. Това, което искаме, е България да излезе от политическата криза”, посочи той. И допълни: „Сформирането на кабинет е стъпка към излизането от политическата криза, но не и излизане от политическата криза – както видяхме с предишното редовно правителство. Това да направиш кабинет, само по себе си, не ти решава проблемите”.

Според него трябва да се види първо къде отива третият мандат и след това да се говори. “Тази квазиреволюционна енергия, която бушуваше през последните две години очевидно е изчерпана и вече няма потенциал. Тя беше осъществена и нейните резултати са ясни. Виждат се и те са лоши. Ние имаме самочувствието и готовността да участваме в истински разговор за осъществяване на мащабна реформа не само в прокуратурата, но и на цялата съдебна система. Няма да подкрепим некомпетентни законопроекти, независимо какви лозунги стоят зад тях. Трябва да се направи сериозна съдебна реформа, а не след две години пак да я поправяме”.

На въпрос възможно ли е да има доближаване между партиите и мини преход, Биков каза, че това е въпрос на време да се постигне.

„Не искаме гаранции срещу преследване – нито за нас, нито за нашите опоненти от ПП, за които има достатъчно данни, че са участвали в корупционни схеми. Включително скандалът с Nexo, който ще придобие сериозни мащаби и в който виждаме имена на бивши и настоящи депутати от ПП. Ако това се бе случило с депутати от ГЕРБ, сега щеше да бъде много централна тема”, заяви Биков. И допълни: „Имаме съмнения, че Nexo и свързани с нея лица са финансирали кампанията на ПП. Не казвам, че това е така, в момента го проверяваме”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X