https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора25 бона обезщетение за пешеходка, паднала върху непочистена пешеходна пътека

25 бона обезщетение за пешеходка, паднала върху непочистена пешеходна пътека

25 бона обезщетение за пешеходка, паднала върху непочистена пешеходна пътека

Решението на Окръжен съд – Русе, с което е осъдена Община Русе да заплати на Н. Й. 25000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди вследствие на падане върху пешеходна пътека, бе потвърдено от тричленен състав на Апелативния съд и влезе в законна сила.

На 12.12.2020 г. около 12,55 ч. 66-годишната жена тръгнала да пресича бул. „Скобелев“ на пешеходната пътека срещу офиса на ПП Атака. Още в самото начало се подхлъзнала, паднала и получила фрактура на дясната бедрена кост. В този участък на пътното платно е имало положена боя от месец юли 2020г., която е била амортизирана в известна степен. Освен това, е имало и непочистен сняг, по-точно киша. Пострадалата била откарана в болница, където на 16.12.2020г. е била оперирана с поставяне на метална остеосинтеза, от която е частично отстранен един от компонентите при последваща операция на 15.09.2021г. Била е проведена и рехабилитация в продължителен период от време.

За изясняване на фактическата обстановка, Окръжен съд – Русе е назначил съдебно-медицинска експертиза и съдебно-техническа експертиза. Според първото вещо лице, възстановителният период при такава травма бил 8-9 месеца и при Н. Й. не са възникнали усложнения по време на лечението. Експертът, изготвил техническата експертиза не е могъл да каже с категоричност дали подхлъзването и падането на ищцата е било в резултат на боята или поради непочистения сняг, или вследствие и на двата фактора. Според Окръжен съд – Русе, Община Русе би следвало да отговаря както за качеството на вложената върху пешеходната пътека боя, така и за почистването на улиците от падналия сняг. Останало е недоказано твърдението на ответника, че Н. Й. е била с неподходящи за зимните условия обувки. За претърпените от жената болки и страдания, Община Русе е била осъдена да й заплати 25000 лв. ведно със законната лихва от 12.12.2020 г., както и разноските по делото.

Въззивната инстанция е счела, че Окръжен съд – Русе е изяснил правилно фактическата обстановка въз основа на всестранен и подробен анализ на всички събрани по делото доказателства, поради което е потвърдила изцяло решението и то вече е окончателно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X