https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора25 бона обезщетение за пешеходка, паднала върху непочистена пешеходна пътека

25 бона обезщетение за пешеходка, паднала върху непочистена пешеходна пътека

Решението на Окръжен съд – Русе, с което е осъдена Община Русе да заплати на Н. Й. 25000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди вследствие на падане върху пешеходна пътека, бе потвърдено от тричленен състав на Апелативния съд и влезе в законна сила.

На 12.12.2020 г. около 12,55 ч. 66-годишната жена тръгнала да пресича бул. „Скобелев“ на пешеходната пътека срещу офиса на ПП Атака. Още в самото начало се подхлъзнала, паднала и получила фрактура на дясната бедрена кост. В този участък на пътното платно е имало положена боя от месец юли 2020г., която е била амортизирана в известна степен. Освен това, е имало и непочистен сняг, по-точно киша. Пострадалата била откарана в болница, където на 16.12.2020г. е била оперирана с поставяне на метална остеосинтеза, от която е частично отстранен един от компонентите при последваща операция на 15.09.2021г. Била е проведена и рехабилитация в продължителен период от време.

За изясняване на фактическата обстановка, Окръжен съд – Русе е назначил съдебно-медицинска експертиза и съдебно-техническа експертиза. Според първото вещо лице, възстановителният период при такава травма бил 8-9 месеца и при Н. Й. не са възникнали усложнения по време на лечението. Експертът, изготвил техническата експертиза не е могъл да каже с категоричност дали подхлъзването и падането на ищцата е било в резултат на боята или поради непочистения сняг, или вследствие и на двата фактора. Според Окръжен съд – Русе, Община Русе би следвало да отговаря както за качеството на вложената върху пешеходната пътека боя, така и за почистването на улиците от падналия сняг. Останало е недоказано твърдението на ответника, че Н. Й. е била с неподходящи за зимните условия обувки. За претърпените от жената болки и страдания, Община Русе е била осъдена да й заплати 25000 лв. ведно със законната лихва от 12.12.2020 г., както и разноските по делото.

Въззивната инстанция е счела, че Окръжен съд – Русе е изяснил правилно фактическата обстановка въз основа на всестранен и подробен анализ на всички събрани по делото доказателства, поради което е потвърдила изцяло решението и то вече е окончателно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X