https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНа парламентарните избори: 90% от даренията за ДБ от служители на NEXO

На парламентарните избори: 90% от даренията за ДБ от служители на NEXO

Близо 90% от общата сума на даренията, получени от „Демократична България“ на последните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г., са направени от служители на разследваната у нас и в САЩ за измама на вложители, пране на пари и заобикаляне на санкциите срещу Русия криптобанка NEXO. Това става ясно от публичните данни за дарителите на партиите у нас в Единния регистър по Изборния кодекс, поддържан от Сметната палата.

Дори най-бързият поглед в него показва наяве мрежата, разпъната от Иво Прокопиев в политиката и в огромни сектори от бизнеса, в това число и криптовалутите, към които разградският олигарх винаги е имал афинитет.

Така, справката за дарителите на една от политическите формации, представляващи интересите му в политиката – съюзът на „Да, България“ и ДСБ „Демократична България“, показва, че по време на кампанията си за вота миналата година за 48-ото Народно събрание коалицията е получила дарения на обща стойност 221 134 лева.

179 993 лева от тях са преведени от 9 служители на ниско и средно ниво в криптопирамидата NEXO. Впечатляващото е, че повечето от спонсорствата са преведени на една и съща дата и са за идентични суми. По 20 000 лева са дали Стелла Златарева, която според LinkedIn профила й е PR мениджър на криптобанката, Габриела Дашева (офис мениджър според профила й), Деница Димитрова (специалист по продуктов маркетинг), Дияна Калъчева (мениджър вътрешни комуникации и култура), Йордан Шанов (специалист директен маркетинг), Михаил Калотов (дигитален маркетинг) и Тоня Зафирова (пърформънс маркетинг).

Шефът на маркетинга Любчо Костадинов е превел 19 999 лева, а специалистът по маркетинг Виктор Сърку – 19 994 лева. 7 от финансовите инжекции са направени още в първия ден на предизборната кампания – 2 септември. С това обаче спонсорствата по команда от страна на NEXO към ДБ далеч не се изчерпват. Оказва се, че те са стартирали още на по-предните парламентарни избори – на 14 ноември 2021 г., пише Труд.

Първият вот, в който воденият от Кирил Петков и Асен Василев по-голям брат на ДБ по олигархични обвързаности – „Продължаваме промяната“, се яви. И след който сформира четворната коалиция именно с помощта на ДБ и участието на БСП и ИТН. Така, справката за даренията показва, че инжекция от общо 120 000 лева, като по 20 000 лева тогава са превели отново Стелла Златарева, Габриела Дашева и Виктор Сърку. Същата сума е дошла и по линия на ивент мениджърът в NEXO Валентина Танева, мениджърът Елеонор Топалова и специалистът по бизнес развитие Георги Манолов. При всички тях е деклариран един и същи произход на средствата – трудови възнаграждения, което повдига и десетки въпроси относно размера на заплатите в сравняваната с OneCoin на Ружа Игнатова криптопирамида. Но най-вече – относно произхода на самите средства предвид факта, че NEXO в момента е разследвана за измами и пране на пари. Съмнения, които ако се докажат, ще означават, че кампанията на парламентарна партия е била финансирана с мръсни пари.

Анализът на данните от Сметната палата показва впрочем, че за разлика от списъка на ДБ, сред дарителите на ПП не фигурират пряко свързани с NEXO лица. Поне на пръв прочит. Че между спонсорствата и двете формации, чийто конци се дърпат от задкулисието в лицето на Иво Прокопиев и управлявания от него кръг „Капитал“ има взаимовръзка обаче сочат няколко ясни следи. Като например излезлите вече наяве факти, че съоснователят на криптопирамидата и нейно лице – бившият депутат от РБ Антони Тренчев е съратник още от времената в ръководството на ДБГ с видния кадър на кръга „Капитал“ и бивш фирмен адвокат на Кирил Петков – Стамен Янев. Както и с мандатоносителя на ПП и настоящ зам.-шеф на групата й Настимир Ананиев, който впрочем е и бивш съдружник на Антони Тренчев. Нито с биографията на друг вече бивш депутат от ПП Александър Ракшиев, който е бил акаунт мениджър на NEXO. Или пък с други няколко показателни разкрития – че вицепрезидентът на криптопирамидата Александър Починков е бил висш мениджър в „Икономедиа“, а самите издания на медийната империя на Иво Прокопиев са работили в години от 2018 г., когато е основана NEXO чак до избухването на аферата като рекламна платформа за промотирането й у нас, заплащано със средства, които в момента са обект на разследване за пране на пари.

По време на пресконференцията на прокуратурата за разследването на дейността на NEXO у нас пък бе обявено и че е засечена среща на представители на криптопирамидата с финансов министър от последния редовен кабинет у нас. Целта на срещата била да се реализира възможност криптобанката да се включи в системата за междубанкови разплащания БОРИКА и така предлаганите от тях криптосредства да станат… кеш. След като държавното обвинение обяви тази информация съоснователят на ПП Асен Василев излезе с отворено писмо до медиите, в което потвърди за срещата, но опроверга за какво е била тя (виж карето).

На този фон показателен е и друг факт, който лъсва от регистъра на Сметната палата. Преди вота от 14 ноември 2021 г. подобни очевидно дирижирани спонсорства към ДБ по линия на NEXO не се забелязват в списъците. Нито в тези от парламентарните избори през юли 2021 г., нито сред даренията от април 2021 г. Което ражда съвсем логичната хипотеза, че за първия вот – този през ноември, в който на политическата сцена започва да тича новият политически кон на Прокопиев – ПП, в лабораторията за политинженеринг на задкулисието е задействана стройна финансова схема, за да може олигархът да инсталира хората си на кормилото на държавата. Докато към Кирил Петков и Асен Василев отива основният пай от спонсорства по линия на хора от бизнеси, свързани с интересите на кръга „Капитал“, към предишния му проект ДБ са помпани финансови инжекции от NEXO, за да може залязващата към онзи момент формация да влезе в Народното събрание и да изиграе ролята на патерица на ПП. А за да не може схемата да се проследи (както и стана до избухването на аферата с криптопирамидата), средствата са дарявани от служители от ниския и средния ешелон, а не от висшите кадри на NEXO.

А по каква линия са идвали спонсорствата към ПП? Справката в техните списъци показва, че към сметките на ВОЛТ, която заради липсата на регистрация към онзи момент на ПП като партия е играела ролята на отговорник за приходите и разходите при кампанията, са постъпвали десетки и дори стотици хиляди левове по линия компании от софтуерния сектор, които редовно се радват на рекламни материали и промоутърска дейност от страна на изданията на кръга „Капитал“. Така в края на септември 2021 г., в навечерието на кампанията за вота на 14 ноември, по сметката на ВОЛТ постъпват например 20 000 лева от съоснователя на компанията за „интегрирани технически софтуерни решения“ в областта на земеделието НИК – Калоян Куманов. Дружество, което в следващите месеци се радва на засилена реклама под формата на необозначени като такава статии в „Капитал“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X