https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДонев: Заварихме държава на пауза, но променихме живота на българите към по-добро

Донев: Заварихме държава на пауза, но променихме живота на българите към по-добро

Отчетността e основен принцип на доброто управление. Този принцип се пренебрегва в дейността на изпълнителната власт, нито едно правителство не е представяло отчет за действията си в края на мандата си. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, който представя отчета на кабинета.

Ще направя уточнението, че сме тук не за да отчитаме дейност нито да се похвалим, тук сме за да представим резултатите от нашата дейност, която промени животите на българите към по-добро. Резултатите ни се дължат на екипния принцип на работа, добави Донев.

Заварихме държава на пауза.

Напредъкът за подобряване на комуникацията и координацията не бива да се подценява.

Според мнозина отговорностите на служебното правителство се изчерпват само с провеждане на предсрочни избори, ще добавя и не само. Основно задължение на правителството е организацията на изборите. Надвиснало е предчувствието за предсрочни избори. Нашият кабинет се справи отлично с организацията на подготовката на изборите през октомври 2022 г. отговорно и прозрачно, каза Донев.

Осигурихме спокойното упражняване на политическите права на гражданите по време на вота през октомври 2022г.

Обезпечихме криминалния контингент, така че да елиминираме и намалим до минимум контролирания вот, като по този начин осигурихме честен вот, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Създадохме работна група по киберсигурност към ДАНС, в която участваха служители от ДАНС, както и от Министерството на електронното управление“, припомни служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Освен, че осигурихме честното провеждане на изборите, осигурихме и спокойното му протичане. Открито преминахме през осигуряването на машините за гласуване, разбира се при активна комуникация с ЦИК. За първи път предоставихме достъп до кода на машините за осигуряване на по-голяма откритост и сигурност при отчитането на резултатите. Това е резултат от екипната работа на всички нас“. Това заяви служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

Успешното провеждане на изборите в чужбина беше приоритетна задача на МВнР. Работихме в координация с МВР, ЦИК, МЕУ и с всички ангажирани институции, каза служебният външен министър Николай Милков. Постоянно усложняващите се законови изисквания към изборния процес, направиха организирането на изборите по-трудно. Но изборите минаха безпроблемно и нямаше нарушения и оплаквания, добави Милков.

Правителството започна с безсънни нощи, каза от своя страна служебният министър на земеделието Явор Гечев, свързани с 30 км опашка на границата, сега тези ТИР-ове ги няма, ситуацията е овладяна, нито една лабораторна проба не е обработвана освен от държавата. Пуснахме буферни паркинги, оправихме хаоса, пуснахме още една лаборатория, добави Гечев.

Имаше безредици на граничния пункт Капитан Андреево. От 5-ти август до 22-ри ноември там имаше престой на жандармерията. През този период държавата за първи път пое контрол и той продължава да се развива и до днес. При опазването на реда там над 2000 души пазеха границата, за да може да се гарантира сигурността. Отне ни 2 седмици, за да овладеем граничния пункт, но ние се справихме, не позволихме кризата да се повтори и предприехме действия към контрол на т.н. „Златен гьол“, заяви още Демерджиев.

„Винаги проблем при изборите са били отношенията между МВР и ЦИК, сега тези проблеми липсваха, имаше много добра координация. Овладя се ситуацията и с машинния вот, заради добрата координация между министрите Демерджиев и Тодоров. По отношение на темата Капитан Андреево, аз от първо лице видях много смела и категорична дейност от страна на министерството“, заяви служебният правосъден министър Крум Зарков.

Една от най-важните кризи за страната бе задълбочаващата се енергийна криза, сформира се и кризисен щаб в областта на енергетиката с председател министърът Христо Алексиев. „Това, което заварихме ние бе сложна и тежка ситуация. Ние заварихме един недовършен интерконектор, една голяма дупка в „Булгаргаз“ за 1 млрд. лв., голямо притеснение сред гражданите, едно газохранилище „Чирен“ с висока цена на газа. Резултатите са на лице, вече имаме овладени цени на енергетиката, както и завършен и в експлоатация интерконектор“, заяви служебният вицепремиер по икономическите въпроси и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Кризата с доставките на газ в глобален мащаб е заради недостига на инфраструктура, така че важна дейност бе осигуряване на слотове за доставка на втечнен природен газ. Чрез Гърция успяхме да осигурим от следващата година 1 млрд. капацитет за доставка на азерски газ, както и 13-годишният договор в Боташ бе безпрецедентен успех благодарение на нас, президента Радев, както и помощ бе оказана от турската страна. Близо 15 млрд. куб. м. е капацитетът, така че това е успех. За миналата година изнесохме рекордно количество електроенергия, от което доставихме 7 млрд. лв. към БВП дойдоха, които осигуриха компенсациите за бизнеса и конкурентността на нашите компании, Подписването на двата договора за доставка на ядрено гориво, което не е руско, ние постигнахме и важна стъпка към нашата пълна диверсификация“, това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. „Завършваме годината с над 20 млн. печалба, а за 2023г. сме осигурили доставка на газ“, уточни още той.

„Благодарение на добрата координация постигнахме успех със завършването на интерконектора за всички страни“, заяви служебният регионален министър арх. Иван Шишков. „Осигуряването на слотове за доставка на втечнен газ бе много важно, защото бившето редовно правителство не го беше направило. Денонощно работихме в консенсус, така че и по тази част благодарение на добрата екипна работа постигнахме и тази цел“, заяви Алексиев.

„Успоредно с кризата в горивата, се справихме и с кризата в осигуряването на дърва за отопление. 35 % от необходимите количества дърва бяха осигурени през 2022г. Бяха направени и 606 проверки за доставянето на дървесина, осигурихме дърва за 400 домакинства и в засегнатите райони от наводненията в Карловско“, припомни земеделският министър Явор Гечев.

„Всяка седмица правим анализ за цените на горивата тук и в други страни. Вижда се устойчива линия надолу в цените им. Например Сърбия, Гърция, Унгария, Германия и Франция бяха с по-ниски цени в началото на август, а сега България има най-ниските цени на горивата в цяла Европа“, уточни Христо Алексиев. „Много хора казват, че това се постига заради цените на борсите, но България върви пак надолу и въпреки цените на борсите горе посочените държави са с по-високи стойности. Убедихме Лукойл да плаща данъци тук в България и вече компанията преведе първото авансово плащане от 90 млн. лв., а годишно тя ще плаща 600 млн. данъци на България“, подчерта още той.

„Инфлацията от гледна точка на икономиката бе най-сериозният проблем за нас. Благодарение на добрата работа на кризисния щаб и работата на енергийното министерство се даде глътка въздух на гражданите и бизнеса. Ние видяхме първите добри резултати- през октомври за първи път от 20 месеца, инфлацията спадна с 1 пункт. През следващите месеци инфлацията се запази, което е много добре, защото през декември традиционно има повишение, сега – началото на 2023г. няма и повишаване на цените“, това заяви служебният икономически министър Никола Стоянов.

„Нашата система бе изключително подредена, аз съм участвал в четири редовни и четири служебни кабинета, но тук се чувствам най-добре. Благодарение на тази екипност, в Министерството на труда и социалната политика ние успяхме да предложим редица политики в полза на гражданите, за първи път такъв кабинет успя да направи пакет от социални мерки, с който да достигнем до най-голям обем помощ“, заяви Лазар Лазаров, служебен социален министър. „Увеличихме с 22% границата на бедността в страната, както и се увеличи подкрепата за социално нуждаещите се хора, а от 1 юли социалните помощи ще бъдат увеличени с 65%. По моя лична оценка служебният кабинет не се подведе по масовата истерия по отношение на минималната работна заплата. Ние я увеличихме с 9,9% в сравнение с нейното предходно равнище, но на годишна база това е 20% увеличение, с което изцяло компенсираме инфлационните процеси в страната, тъй като в момента годишната инфлация е 16%. Създадохме условия и пенсионерите да получат по-голяма пенсия с 15% увеличение, както и в размер на 70 лв. те получиха и коледна добавка, която е най-високата някога. Освен гарантирането на жизнения стандарт, благодарение на координираните усилия на цялото правителство, ние ще изпратим в края на мандата си равнище на безработицата на рекордно ниски равнища – под 4,5%, което се доближава до естествените равнища на безработица“, заяви още Лазаров.

„Това, което от една страна бе рекордни нива на инфлацията, а от друга ниските доходи на хората, ние усилено работихме в посока затваряне на този кръг от проблеми“, заяви Алексиев.

Относно ситуацията по границите, Демерджиев уточни, че по българските граници са намерили безпрецедентна мигрантска вълна. „През 2022г. опитите за незаконно преминаване на границите бяха 170 000, а през 2021г. – 190 000. Установих редица нередности по границата, благодарение на всички усилия, на ремонта на оградата по границата, парите отпуснати от МС, ремонтиране на около 150 км път около границата, успяхме да доставим подходящи облекла на граничните полицаи там, успяхме да стартираме и обществени поръчки за предоставяне на автомобили и нужната техника за опазване на реда“, заяви Иван Демерджиев. „Подобрихме комуникацията с турската страна, което ни помогна освен с охраната по границата, но и по редица други теми като енергетиката. Предприехме действия по обезпечаване на 110 км от граничната ни зона, стартираме обществени поръчки, получихме финансова подкрепа от ЕК, на срещата със страните от Шенген на 17.01. те признаха нашите усилия за опазване на реда. Тези оценки са много важни за мен. Загубихме 4 души за съжаление в борбата с незаконната миграция, но ние нямаме друга алтернатива ако искаме да влезем в Шенгенското стопанство. Имаме и над 35 човека задържани и предадени на прокуратурата полицейски служители, подпомагащи каналджийството“, заяви още Демерджиев.

Служебният военен министър, Димитър Стоянов, уточни, че в координация с МВР са се случили много промени. „Съвместно с Гранична полиция подобрихме ситуацията по границите“, коментира той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X