https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораОтбелязаха Бабинден и в малките населени места в Русе

Отбелязаха Бабинден и в малките населени места в Русе

В селата Басарбово, Ново село, както и в кварталите „Долапите” и „Средна кула” празникът на родилната помощ – Бабинден, бе отбелязан подобаващо.

В него се включиха зам.-кметовете Димитър Недев и Магдалина Илиева, които поздравиха жителите и им пожелаха здрава и успешна 2023 година.

Тържествата бяха съпроводени с много музика и настроение, като по традиция бе пресъздаден и обичаят по измиване ръцете на бабата.

Жителите на Ново село се събраха в здравната служба, където засвидетелстваха уважението си към акушерките и лекарите като цяло.

В кв. „Долапите“ самодейци от местното читалище бяха подготвили богата програма, а в Средна кула се извиха дълги хора.

Не по-малко атрактивен бе празникът в Басарбово. В него мъже не бяха допускани и всеки от представителите на силния пол, който искаше да остане, дължеше откуп.

Бабинден се чества само от жени – баби, млади булки и невести. В миналото на този ден мъжете избягвали да ходят по улиците. Ако ги срещне групата на празнуващите жени, мъжете трябва да се “откупят” с пари, защото в противен случай ще бъдат очернени – намазани със сажди, вакса или кал.

На този ден жените, които са родили, следва да почетат „бабата“ – жената, помагала при раждането на бебето. Обичаят с поливането на вода се практикува, за да протичат следващите раждания леко, като по вода. След него бабата трябва да се обърше в полите на младите жени, наричайки ги за здраве и плодовитост.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X