https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЕдинствено в Черешово отпразнуваха Дядовден, традицията е на повече от половин век

Единствено в Черешово отпразнуваха Дядовден, традицията е на повече от половин век

Дядовден отпразнуваха вчера в русенското село Черешово. Най-малкото населено място на община Сливо поле събра десетки желаещи да се включат в традиционното честване, което води началото си отпреди повече от половин век.

За тринайсета поредна година за „Дядо на селото“ беше избран 79-годишният Марин Ангелов. Според областния управител Анатоли Станев събитието отразява уникалните български бит и традиции, които е необходимо да бъдат съхранени и предадени на следващите поколения. От негово име бяха отправени пожелания към всички за здраве и благоденствие, както и специална благодарност към организаторите, които са съумели да запазят обичаят.

Основен организатор на празника е Народно читалище „Христо Ботев 1926“, като събитието се реализира и с пълното съдействие на Община Сливо поле и кметството в Черешово. Местният празник преминава под мотото „Това, което дядо знае, баба не знае”.

Кметът на Сливо поле Валентин Атанасов сподели, че ежегодно празникът се радва на все по-голяма посещаемост. Той бе категоричен, че ще се работи събитието да бъде по-широко застъпено в туристическите маршрути в региона. От своя страна кметският наместник на Черешово Сидер Златев сподели, че за него най-голямото удовлетворение е радостта, която вижда сред присъстващите.

Дядо Марин пък каза, че се чувства горд и, че титлата „Дядо на селото“ го задължава да разказва за родните традиции на децата и да ги възпитава в патриотизъм. Той и семейството му посрещнаха гостите с много наздравици, богата трапеза и пожелания за късмет. След това дядо Марин беше пренесен на ръце до каручка. После всички отидоха до селската чешма, за да бъде извършен ритуалът по „окъпване“ на дядото за здраве. Шествието продължи до селския мегдан, където дядо Марин бе посрещнат с хляб и сол. Тържеството за Дядовден продължи в салона на местното читалище.

Черешово е единственото място в България, където се практикува обичаят. Традицията е свързана с вярванията за здраве и плодородие и се е зародила още през далечната 1957-а, когато мъжете от селото решили да празнуват напук на Бабинден. Празникът е измислен от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, докато се оплаквали в местната кръчма как жените се забавляват на Бабинден и ги пренебрегват. Идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете разрешили на жените да се включват. Ключов елемент в празника е маратонската издръжливост на пиене, която развързва или завързва езиците. За да проверят ораторските си способности, мъжете трябва да кажат скоропоговорката
„Сухо шише се суши на шосе“. Юнашко звание се дава на този, който я каже три пъти членоразделно и без грешка.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X