https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЩе запази ли Радев служебния кабинет?

Ще запази ли Радев служебния кабинет?

Ще запази ли Радев служебния кабинет?

Третият и последен опит по Конституция за съставяне на правителство също се оказа неуспешен. БСП ще върне мандата на президента Румен Радев неизпълнен. Това означава, че парламентът трябва да бъде разпуснат и да бъде насрочена дата за нови избори.

“Президентът следва да назначи служебно правителство и да разпусне настоящето 48-о Народно събрание. На практика остава да се довърши разпускането на Народното събрание. Следва президентът да издаде два указа, като в указа, с който ще разпусне Народното събрание следва и да определи датата за бъдещите парламентарни избори. Също така държавният глава може да преназначи целия състав на служебния кабинет, включително министър-председателя и ресорните министри, или да направи промени”, каза експертът по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на “България сутрин”.

По думите му има начин президентът Радев да забави разпускането на Народното събрание.

“Изисква се технологичен процес в конкретния случай. Срок по Конституция няма. С оглед на ситуацията, ако се даде известен период от време, в който една или друга техническа причина бъде преодоляна, като хартиената бюлетина или приемането на закон от НС, това не би било съществено нарушение на Конституцията”, допълни д-р Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Като припомни, че по Конституция до два месеца трябва да има избори и следва да се спазва те да бъдат в неделен ден.

“Дори и 2-3 дни след срока няма да бъде фатално. Следва да сме наясно, че във всеки един модел, без значение какъв е той, имаме 2 пътя – единият е този, който желаем да се случва и е осеян с цветя и рози. И другият модел, който когато ги няма тези цветя и рози – този механизъм, който да запази държавността. Дотук сме свикнали с първия – имаме редовни избори, протича мандатът на парламента, свикнали сме да нямаме толкова служебни правителства”, обясни експертът по конституционно право.

Попитан дали може само с референдум да се превърнем в президентска република, Колев отговори: “Президентската форма на управление е част от формите на управление и трябва да се промени формата на Конституцията на управление. С оглед действащата Конституция към момента, такъв въпрос не може да бъде взет на национален референдум. Народното събрание е единственият орган, който може да променя формата на управление.”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X