https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСлед 3 часа дебати: Дадоха Летище Русе на „Еърпорт Русе” ООД за...

След 3 часа дебати: Дадоха Летище Русе на „Еърпорт Русе” ООД за 10 години

Близо три часа продължи обсъждането на извънредната точка за Летище Русе и учредяването на безвъзмездното право на ползване за срок от 10 години в полза на „Еърпорт Русе“ ООД. Дружеството е съставено от „Стройпроект“ ЕООД и „Щраплан“ ЕООД, чиито собственици са съответно Христо Крушарски и Антони Търницов, а управител на новата компания е Георги Налбантов.

Точката влезе като първа в дневния ред, въпреки че опозицията от ГЕРБ и СДС изрази становище, че тя трябва да остане за следващата сесия, тъй като не е гледана по комисии. Особено остро се изказа председателят на групата на ГЕРБ Орлин Дяков, който обвини кмета в неуважение към общинските съветници.

Кметът Пенчо Милков обаче определи момента като исторически за Русе, тъй като се разглежда важната тема за Летище Русе и въпросът ще се решава не от държавата в лицето на един човек-министър, а от всички русенци в лицето на общинските съветници. „Днес ще решите дали то ще се развива, дали ще има търговски полети или ще е поредният голям въпрос, който пропиляваме в политически бездействия. Още миналата година обявих, че търсим субект, който да оперира летището. Точката е формулирана безвъзмездно, но в точка две са задълженията на дружеството, които не са безвъзмездни. Няма да ни донесе палет с пари, но вижте колко пари ще струва на тези хора да го направят. Само изработването на генерален план е 700 000 лв. , трябват ни национални експерти, които ще бъдат наети, предаде Русе Медиа.

В момента пред нас не са малайзийски субекти, каквито се появиха в началото, нито други хора, които искаха да го приватизират. Имаме ясни субекти – две български компании, които ще вложат милиони. Ясно е какво искаме да правим – искаме да възобновим търговските полети. Ние предвиждаме срок от две години да се изпълнят дейности, да се възобнови летателната годност. Ако не стане, можем да прекратим договора, а всичко изпълнено ще остане за общината, включително изработеният генерален план и ще сме направили мощна крачка напред. 51 души днес могат да дадат зелена светлина и да покажат, че летището е собственост на общината“, заяви кметът.

Той обясни, че инвеститорите са идвали на разговори в общината в началото на декември, след което е изготвен правен анализ на 30 декември. Спешността за приемане на точката е продиктувана от това да може летището да се ползва още през пролетта. Предвижда се компанията да се снабди с решение за експлоатационна годност в срок от 12 месеца, а в срок от 24 месеца да извърши всички други описани материални дейности. Интересът на общината е изцяло защитен. Администрацията има право да прекрати договора, без да дължи обезщетение, ако не се спазят поетите ангажименти, като всичко направено ще остане за общината.

„Имената на хората, които дадат зелена светлина, ще останат в историята. Освен политика няма какво друго да ни накара да кажем не. Общественият интерес е защитен на 100 процента. Моля ви да видите над политическите ежби“, каза още Пенчо Милков.

Думата бе дадена и на Антони Търницов, който обясни, че са се насочили към Летище Русе заради дейността, с която се занимават – борба с градушките. „Търсейки база, видяхме възможността да развием и по-нататъшен проект за граждански полети. Описали сме всички етапи, но има няколко пречки. Основната е чисто законодателна – че всеки един проект налага да има изработен генерален план и подробен устройствен план вследствие на генералния. Генералният план се приема в Министерството на транспорта и едва тогава може да се извършват инвестиции. В момента такъв генерален план не съществува и не дава възможност на никого да инвестира. Стигнахме до извода, че трябва да поемем риска да изработим документацията и след това да пристъпим към реализиране на целите. Ние обещаваме реални неща, с които работим от години. Нашият опит е гаранцията този проект да върви и да се случва. Ако не получим днес вашата подкрепа за този първи етап, ще търсим друг вариант“, каза Търницов.

Станимир Станчев от СДС попита какво става с отпуснатите от държавата 2,6 млн. лв. за летището. Той постави и риторично въпроса кой е по-голям гарант – държавата или един частен инвеститор. Според него учредяването на безвъзмездно право обикновено е между роднини или близки хора, като намекна, че изборът на тези инвеститори може да не е случаен.

Асен Даскалов от Патриотите-ВМРО коментира, че летището е предоставено на община Русе от 2015 година и вече осем години то не функционира. Според него е добре, че имотът остава общинска собственост и след 10 години общината ще си го придобие отново, ако междувременно няма някакъв друг вид правна сделка, което обаче може да стане само с решение на Общинския съвет. Даскалов също разкритикува администрацията, че не е информирала предварително председателите на групи за инвестиционните намерения, а всичко се е случило в последния момент. Въпреки това Патриотите-ВМРО ще подкрепят предложението, защото интересът на русенци е най-важен.

Акад. Христо Белоев от БСП призова да се помисли дали решението е добро за Русе и гражданите и дали да се даде шанс на инвеститорите. Според него тук не трябва да има политика, а да се мисли за русенци. За него е било важно защо се бърза, но инвеститорите са обяснили, че трябва да започнат дейност от април заради борбата с градушките. Действително от 2015 г. летището не може да намери форма да проработи, а всяка година се дават по 80 000 лв. за издръжка. В същото време фирмите, които идват сега, са свързани с тази дейност и имат сериозни намерения за търговски и граждански полети.

Наталия Кръстева от ГЕРБ също упрекна общинска администрация, че е трябвало предварително да информира, че се водят такива разговори. Според гражданите, внесен по този начин, материалът намеква за „разговори на тъмно“ и че нещо не е ок. Ако още декември бяхме извикани и ни беше обяснено, решението щеше да е друго, каза още Кръстева.

Д-р Теодора Константинова призова колегите си да забравят, че идват парламентарни и местни избори и да гласуват не партийно, а за русенци.

В отговор на поставените въпроси кметът Пенчо Милков обясни, че парите от държавата ще трябва или да бъдат върнати, или да се водят разговори с правителството да останат в общинския бюджет, но за други цели. Колкото до закъснялото внасяне на докладната записка, причината е, че едва на 19 януари новосъздаденото дружество е внесло инвестиционното си предложение официално.

Антони Търницов отново обясни, че бързат с решението още на тази сесия, тъй като, за да оперират от 1 април за авиационна борба с градушките, трябва да имат различни разрешителни. Затова трябва да знаят отсега дали могат да ползват Летище Русе или да търсят резервен вариант. Приходите от бизнеса за борбата с градушките ще се ползват за инвестиции в летището. Колкото до времето за изработване на генералния план, той отнема около 6-9 месеца, но има екологична оценка от РИОСВ и съгласуване с други институции. Затова компанията дава буферен период от повече време.

В залата пристигна и Христо Крушарски, на когото също бе дадена думата. „Желанието ми е да го направим да мога аз да си обслужвам моите дейности и да продължа с летището. До април трябва да има ограда, осветление за нощни дейности за моите полети и да ми е близо до Румъния, защото работя и там. В световен мащаб съм от 22 години, в България – от 4 години. Тук съм само по градушките, а в Румъния и по изваляванията. Намеренията ми са сериозни. Ако днес гласувате, утре съм на терен. Закупил съм част от нещата, за да започна, нещата са във ваши ръце“, каза Крушарски.

След консултации между общинска администрация и председателите на групи бе прието предложението на Елеонора Николова за изменение в текста, което да защити още по-добре интереса на общината – „При неизпълнение договорът за учредяване се прекратява без общината да дължи обезщетение и всички направени подобрения остават в нейна собственост“.

Орлин Дяков заяви, че след промените групата на ГЕРБ ще подкрепи предложението. Така с 47 гласа „за“ и само 1 „против“ общинските съветници дадоха зелена светлина за възраждане на Летище Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X