https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април

ЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април

ЦИК има готовност да произведе избори на 2 април, заяви пред депутатите председателят на комисията Камелия Нейкова.

Народното събрание изслушва председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова във връзка с подготовката за предстоящите парламентарни избори, включително и за резултатите от тестовете за гласуването с хартиена бюлетина.

В рамките на вчерашния ден е направен експеримент с гласуване с три вида хартия за машини за гласуване. И при трите теста гласуването е минало гладко, така че от ЦИК смятат, че и трите вида, предлагани от БНБ ще свършат работа.

“По отношение на сроковете за доставка беше посочено, че хартията вече е поръчана като най-ранната доставка може да се определи 27 февруари – 5 март. Оттам нататък се посочва, че за разролването на тази хартия са необходими 50 календарни дни. Те са свързани със заявените от нас 30 000 ролки, но мисля, че за предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество. И количество от порядъка на 15 – 20 хиляди ролки биха позволили да има във всяка машина по една ролка и една резервна.

Според нас и предвид становището на печатницата на БНБ, евентуална дата са произвеждане на избори 26 март практически не би могло да се достави количеството хартия, но 2 април ЦИК ще получи необходимите количества хартия, за да осигури изборите”, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Калина Константинова репликира председателят на ЦИК, че по този начин няма да се обезпечи възможността за гласуване на машина за всички, които желаят да гласуват по този начин, тъй като на предишния вот на втори октомври за всяка машина са били осигурени по три ролки хартия, вместо по две.

Камелия Нейкова отговори, че на последните избори, когато се е гласувало само с машини, са били необходими до две ролки за гласуване, колкото ще бъдат осигурени до втори април. До края на деня председателят на ЦИК ще даде информация в Народното събрание дали на последните избори е имало секция, в която да са използвани повече от две ролки.

В 14 часа ръководството на ЦИК ще обсъди готовността за произвеждане на предсрочни избори и с президента Румен Радев. След тези разговори държавният глава ще определи датата на вота.

Предложението е на ГЕРБ, след като стана ясно, че от дневния ред отпада изслушването на министъра на външните работи Николай Милков във връзка с поредния случай на посегателство в Република Северна Македония.

Отпадна и изслушването на служебния министър на околната среда и водите Росица Благова относно премахването на 9000 тона незаконни отпадъци в Плевен.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X