https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияХристо Иванов заплаши: Полупрезидентски режим дебне от храстите

Христо Иванов заплаши: Полупрезидентски режим дебне от храстите

Страната не може да продължи да пребивава в това състояние на неуправляемост и възникващ буквално от храстите полупрезидентски режим, смята съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

“Амбицията, която трябва да си поставим е да отговорим на прост въпрос – как ще се управлява България. Дали ще продължим тази ситуация, в която политическите сили в НС колективно отказват да носят отговорност за управлението на страната и го оставят на президента. А на него му харесва тази работа и си дава мандатите на себе си.”

ДБ ще търси предизборни и следизборни конфигурации, които да дадат ясна перспектива за управление – демократично и реформаторско. Преговорите за евентуална колаборация с “Продължаваме промяната” вече текат, но няма нищо финализирано. “Определени неща трябва да се случат преди предизборната кампания, в рамките на нея се правят определени анонси на базата, на които се търсят следизборни конфигурации в парламента след изборите. Ще видим как ще се структурират нашите отношения с ПП като политическа сила, с която имаме най-голяма стратегическа близост от гледна точка на стабилността на страната”, лаконичен бе съпредседателят на ДБ.

Иванов не осъжда промяната в позицията на ПП, които преди не се отзоваха на искането на демократите за коалиция, а сега са инициатори. “Имаме достатъчно задачи да гледаме напред, за да се връщаме назад. Целта е в рамките на преговорите по възможно най-практичен начин да видим може ли да направим конструкция, която да отговори как ще се управлява страната, как ще се реформира, как ще се движим напред. От там нататък всеки да си прави ретроспекцията както намери за добре”, заяви той.

Иванов отказа да обещае, че няма да се прави коалиция с ГЕРБ, уточни, че подобни въпроси ще бъдат решени преди изборите от колективните органи на формацията.

ДБ държат на цяла поредица закони за еврозоната и плана за възстановяване, но най-важен политически тест е законът за главния прокурор. Фундаменталният въпрос на политическото разделение е отношението към правосъдието в България и възможността да се носи отговорност пред истински неутрални органи, заяви той. Иванов отново нарече “политическа интервенция” действията на прокуратурата по казуса с Нексо.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X