https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНад 43 бона са нужни за ремонт на шест военни паметника в...

Над 43 бона са нужни за ремонт на шест военни паметника в Русенско

Четири общини от област Русе поискаха финансова подкрепа от държавата в размер на близо 43 300 лева за ремонт на шест военни паметника. Това стана по-рано днес по време на заседанието на постоянно действаща междуведомствена областна комисия по военни паметници, което бе водено лично от областния управител Анатоли Станев. Той бе категоричен, че ще съдейства по всякакъв начин за постигане на поставените цели и ще подкрепи всяко предложение, свързано с реновирането на военни паметници в региона.

„Те са неразделна част от историята ни и карат да се чувстваме горди. Важно е да се погрижим за тях, защото те ни дават един от най-ценните уроци по патриотизъм“, коментира Станев. От Областна администрация припомнят, че благодарение на него и екипа му преди няколко месеца от служебния кабинет бяха отпуснати близо 20 000 лева за ремонт на седем военни паметника в пет общини от областта.

Най-много финансови средства по време на днешната среща бяха поискани от страна на Община Иваново. Идеята е с около 13 600 лева да бъдат възстановени плочите с надписите от Паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 година в село Щръклево. Имената, които трябва да бъдат наново изписани, са над 100. Малко над 12 000 лева поискаха и от Община Русе. Те се борят за рехабилитацията на два паметника. Единият се намира в двора на църквата „Свети Архангел Михаил“ в русенския квартал Долапите. Става дума за Паметника на загиналите войници в Балканската и Първата световна война. Другият паметник е свързан отново с подвига на храбрите русенци в двете войни, но той се намира в село Басарбово. За първия ще бъдат необходими около 2100 лева, а за втория малко над 9800 лева. И при двата монумента се предвижда почистване с водоструй и препарати със специална дюза за реставрация, обработване с химични средства на неподдаващите на миене участъци, извличане на соли чрез неутрализация на засегнатите участъци, повърхностно укрепване на повредени и отчупени участъци и ретуш, както и дълготрайна защита на повърхността чрез консервация и хидрофобизация. По предварителни сметки близо 8900 лева ще са необходими за ремонта на два паметника на територията на община Борово. Става дума за тези, свързани с Балканската, Първата и Втората световни войни в селата Екзарх Йосиф и Горно Абланово. И на двете места ще се наложи облицоване с врачански камък, както и монтаж на нови гранитни плочи. Колкото до община Ценово, там е предвидена рехабилитация на един паметник. Паметникът на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война от село Караманово се очаква да бъде напълно ремонтиран за малко над 8700 лева. Освен почистване, импрегниране, реставриране, консервиране и химическа обработка срещу плесени на съществуващите снимки и други елементи, ще бъде направен ремонт и на целия фундамент на паметника.

Необходимо е да се отбележи, че предложенията ще бъдат изпратени в Министерството на отбраната, като там от междуведомствена комисия ще се реши финално кои от тях да бъдат финансирани. С решение на Министерски съвет от 6-и октомври миналата година бе създаден Национален инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни /1912-1913 г./ съответно през 2022-а и 2023-а. Той е под председателството на министъра на отбраната Димитър Стоянов. Един от основните акценти при отбелязването на годишнината е поставен върху ремонта и възстановяването на военни паметници на загиналите и участниците в Балканските войни.

В рамките на днешната среща участваха представители на общините от региона, главният архитект на Русе Иван Ениманев, началниците на Военното окръжие и гарнизона съответно подполковник Васил Петров и подполковник Павлин Илиев, представители на Държавния архив, Регионалния исторически музей, Съюза на архитектите, Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на военноинвалидите и военнопострадалите, както и на Военния клуб.

Същевременно от страна на Кристина Алексова от Министерството на отбраната бе оказана пълна методическа подкрепа на присъстващите при подготовката на съответните документи за кандидатстване.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X