https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТрети ден капитанът на "Валмар" е в неизвестност

Трети ден капитанът на “Валмар” е в неизвестност

Трети ден капитанът на

Капитан на кораб, паднал във водите на река Дунав в района на русенското село Сандрово, е в неизвестност от три дни. Това съобщи за БТА Иван Жеков – директор на дирекция “Речен надзор – Русе” към Изпълнителна агенция “Морска администрация”.

Сигнал за инцидента е подаден в 14:15 часа на 23 януари тази година. Седемдесетгодишният Д.Д. е капитан на българския кораб “Валмар”. Плавателният съд е собственост на фирма, чиято дейност е да добива дървен материал от българските острови по реката, както и да залесява. На този ден корабът се намирал във второстепенния канал край остров Алеко срещу село Сандрово.

“Когато започва да маневрира, голям чукан с коренища се заклинва в перата за управление на плавателния съд. След неуспешни опити, капитанът и моряк слизат с корабната лодка да огледат ситуацията и да освободят чукана. По думите на моряка е имало вълни от силния вятър. Лодката се блъснала в борда на кораба и капитанът паднал във водата. Той бил отнесен бързо от силното течение на реката”, обясни Жеков.

Предприето е издирване от катери на Гранична полиция и на агенция “Морска администрация”, а вчера в акцията са се включили и рибари доброволци, но без резултат. Случаят се изяснява.

Жеков обясни, че корабните документи и свидетелствата за правоуправление са валидни и изрядни.

По думите му това е втори случай от началото на годината, при който член от екипажа на български кораб пада във водите на река Дунав. Той припомни, че на 1 януари тази година български моряк е паднал зад борда на плавателен съд в района на Галац, Румъния.

“Екипажите на кораби трябва да са внимателни и предпазливи. Реката е много коварна за всеки, който пренебрегне дори и за малко необходимостта от лични спасителни средства”, каза Жеков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X