https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСтанимир Станчев пред Ruse.news: СДС все още няма кандидат за кмет, не...

Станимир Станчев пред Ruse.news: СДС все още няма кандидат за кмет, не водим преговори с ГЕРБ

Станимир Станчев е икономист по образование. Занимава се с частен бизнес. Член е на Националния съвет на СДС и общински лидер на партията в Русе. Станчев е председател на групата общински съветници в местния парламент.

-През последните месеци сте изключително активен в Общинския съвет. Това какъв знак е? Как да разчитаме тази активност?

-Ако ми позволите да ви поправя, не е през последните месеци. Аз съм активен от началото на мандата. Може би имам повече медийни участия в последно време. Като цяло нашата група и аз сме най-активните участници в Общинския съвет. Почти няма заседание, в което ние да не дадем становище по определена тема, по която, разбира се, има какво да кажем. По теми, по които няма какво да кажем, не казваме нищо. Тази активност не е сигнал, че предстоят местни избори. Не е сигнал, че ще бъда кандидат. Това е знак, че ще продължим да бъдем активни и се надяваме местната коалиция да се разшири и обнови.

-Това означава ли, че ще се коалирате с ГЕРБ на местно ниво?

-В политиката има правило, че никога не можеш да кажеш никога.

-А водите ли подобни преговори?

-Към този момент не, защото е прекалено рано. В момента всеки говори за предстоящия предсрочен вот на 2 април.

-Как си обяснявате донякъде бездействието на колегите ви от ГЕРБ и това, че ви оставят сами като яростна опозиция?

-Въпрос на стиковка, на организация вътре в групата. Имат мнение по всяка тема, която съм коментирал с тях. На моменти се получава някаква пасивност, но сме по-различни като хора. В една група, в един кръг трябва да има един, който да ръчка нещата, да бъде двигател. Може би те нямат необходимия двигател.

-Чувствате ли се като лидер на опозицията в Общинския съвет?

-Другите ще кажат.

-А вие чувствате ли се като такъв?

-Аз се чувствам уверен в това, което говоря, няма от какво да се притеснявам. Винаги говоря аргументирано и почти винаги се оказвам прав. Дали съм лидер? По природа съм лидер, по-бунтарски съм настроен. Когато не си се намесвал и нацапвал с нищо е по-лесно да бъдеш активен и да изразяваш мнението. Най-вече, когато не си в политиката за благинката.

-А вие за какво сте в политиката?

-Влязох навремето в политиката като идеалист и такъв си останах. За правдата. И с  действия да допринеса за по-добрия облик на Русе, да направим нашия град и област по-добри. Доколко успяваме е друг въпрос.

-Към днешна дата това звучи малко екзотично.

-Да, така е. Но мисля, че е дошло време за каузи. Нашата кауза е ясна – Русе. Русенци не се делим на леви и десни, а на това по какъв начин да реализираме целите и плановете. Спомняме си какви обещания всеки е давал към русенци, а делата са диаметрално противоположни на това, което са казали. Заради това следя местната власт, не им е много приятно, разбирам ги, защото в момента се управлява само с популизъм.

-Говорите за каузи. За да изпълните плановете си трябва да сте във властта. Кой от постовете в местната власт ви се струва най-подходящ за вас – кмет или председател на Общинския съвет? Стремите ли се към някой от тях?

-Не се стремя към нито един от двата. Но сте абсолютно прав! За да промените или направите нещо, трябва да сте част от управлението, да управлявате. Ние мислим, че имаме възможността и доказаните русенци, с които през последните години сме споделяли виждания и идеи за развитие на нашия град. С тези хора можем да направим един добър отбор. Управлението е отборна игра, няма човек, който да може да прави всичко, както ни убеждават, че сега се случва.

-И в отборните игри има човек, който застава начело. 

-Да, винаги си има централни нападатели, които изнасят тежестта на реализацията на процесите. Но за да го направи, трябва да има отбор, който да работи като един. Това, което казахме и на сегашния кмет след изборите през 2019 година, е, че е много  важен екипът. Вижда се, че не е подбран правилният екип и затова са може би такива резултатите, реалните резултати. Бил съм в управление, това, което се вижда от кабинета, е много по-различно от това, което е на улицата.

-Какво виждате на улицата?

-Виждам едно недоволство, но не само от средата, а и от отношението. Често ме срещат хора и казват, че доста време не им се вдига телефона, не могат да стигнат до дадена институция или човек. Преди седмица бяха заседанията на комисиите към Обс. Излизайки от общината видях двама граждани, които бяха доста недоволни, че от дълго време не могат да се срещнат с конкретен служител. Питах охраната защо, той каза, че така му е предадено. Казах им на следващия ден да дойдат сутринта и ги закарах, за 5 минути се реши проблемът.

-Значи отново трябва да имаме човек, за да се свършат нещата?

-Разбира се, че трябва. Това е големият проблем, че навсякъде трябва да имаш човек, за да се свърши работа. Не трябва да бъде така. Всички ние си плащаме данъци, от които хората в администрациите си получават възнагражденията. Аз като човек, който плаща не малки данъци и осигурява работни места и заплати, знам тежестта на този процес. Ние правим всичко възможно като лоялни платци към държавата и общината и искаме да има релевантно отношение към нас.

-Вие също получавате възнаграждение от тези данъци като общински съветник.

-Като общински съветник възнагражденията са “изключително големи”.  Те са основно за срещи, за издръжка на клубната база, за нас тези средства за режийни. За мен не са водещи, но за някои е важен приход.

-Готови ли сте с кандидатурата си за кмет? 

-На този етап все още обмисляме и обсъждаме различни имена и варианти.

-Бавенето не ли е грешна стратегия или се страхувате да не изгърми вашият кандидат? Кметът Пенчо Милков вече заяви пред Ruse.news, че ще се кандидатира за втори мандат.

-Да, скоро разбрах и се учудих. Както казват старите хора – “На какво отгоре?”. Да, все пак си има право. Мои приятели ми казаха, че не е хубаво да пречим на мечтите на хората, защото това е мечта.

-Все пак и в момента е кмет.

-Да, хубаво е да си осъществяваш детските мечти…

-А какви са вашите детски мечти?

-Да ви кажа честно бяха доста по-различни. Тогава мечтаехме според мирогледа, който имахме. Когато бях дете, живеех около пазара. По пътя на моите дядовци имах две възможности – дали да стана служител на органите на реда или на село да развивам някакво селско стопанство. По-късно се замислих, че без да съм го искал толкова много и да съм се стремял, то стана от само себе си. Останах при корените си. Човек трябва да е близо до земята, защото тя е сила.

-Така и не отговорихте дали се страхувате да обявите кандидата си по-рано.

-Нямаме кандидат на този етап. Поне аз не се страхувам. Всичко е въпрос на планировка и тактика.

-Бил ли е фаворит на СДС ректорът на РУ “Ангел Кънчев” акад. Христо Белоев? Ruse.news разкри, че е спряган като кандидат на ГЕРБ, след това се заговори, че може и на СДС.

-Не знам кой ви дава тези информации, но поне на сбирките в клуба на СДС не е бил сред обсъжданите имена. Като всички други русенци и аз прочетох статията ви, но трябва да питате ГЕРБ дали ще го издигнат. Относно акад. Белоев, той е човек, който сам говори за себе си, какво ще стане, не мога да кажа. Въпросите са към ГЕРБ и към него.

-Но няма да бъде ваш кандидат?

-Към този момент не е сред обсъжданите имена. Никога не може да се каже никога. Има много неизвестни, които ще се решат. Трябва ни широка гражданска платформа и подкрепа. Убеден съм, че за управленец, за екип и водач на екипа ни трябва болен русенец, който да се е доказал в своята област на работа, кръговете, в които комуникира. В един определен момент човек трябва да даде много. Такъв е онзи, който е направил нещо първо за себе си, за семейството си и е управлявал – маси, фирма, но не само лична кола. Нашият кмет беше управлявал само лична кола и виждаме резултата.

-От няколко опита най-накрая имате депутат от СДС. Доволни ли сте от работата му в парламента?

-Нали не очаквате да кажа, че не съм доволен? Доста беше кратко времето, за което да се свърши реална работа…

-Но можеше да се опита!

-Можеше да се опита… Дали е опитал… Не мога да кажа, защото напоследък често пътувах, не бях в региона.

-Вие сте му сътрудник в парламента.

-Да, главно по местни теми се е консултирал с мен, за работата на Общинския съвет, за проблеми в града.

-Успяхте ли да използвате картата си като парламентарен сътрудник за достъп до двете сгради на НС?

-Не, на мен не ми е необходима. Имал съм такава карта и преди във времето. Аз съм човек, който ходи някъде за нещо, когато имам да свърша някаква работа, а не да отида, да ме видят и да се снимам. Нямам време за губене. Нямам никакви проблеми да вляза, в която и да е сграда. На база на житейския ми път съм направил достатъчно контакти, които си остават трайни във времето. Имам вече хора, които са и в президентството.

-Задават се поредните парламентарни избори. На първия от серията вотове вие бяхте кандидатът на СДС. На предстоящите избори кой ще бъде?

-Това е много лесен въпрос. Тогава трябваше да се включа по една или друга причина, но поех това като еднократен ангажимент. Нямам такива афинитети. Имам доста ангажименти, които трябва да изпълня в личен и обществен план. За тези избори нашият кандидат ще бъде Драгомир Драганов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X