https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Кандидатът за кмет Станимир Станчев и омбудсманът Валентин Димитров подписаха протокол за...

Кандидатът за кмет Станимир Станчев и омбудсманът Валентин Димитров подписаха протокол за принципите на добро управление в община Русе

Кандидатът за кмет и водач на листата на СДС Станимир Станчев и общественият посредник на Русе адвокат Валентин Димитров обсъдиха принципите и добрите практики за въвеждането на територията на общината правото на всеки гражданин да получи добро административно обслужване. В приемната на омбудсмана двамата подписаха и предварителен протокол към документа, озаглавен „За правата на гражданите, доброто управление и местната власт“, който е с висока обществена значимост.

Станимир Станчев е първият кандидат за кмет, с когото омбудсманът дискутира документа.

От името на местната администрация кандидатът за кмет Станимир Станчев поема като обществен дълг да съобразява нейната дейност с препоръките на обществения посредник. Целта е да се повиши взискателността към общинската изпълнителна власт, за да се преодоляват всякакви прояви на лоша и небрежна по отношение правата на гражданите администрация.

Сред препоръките на омбудсмана Валентин Димитров към дейността на кмета и общинската администрация с цел по-доброто управление, са пълната откритост и прозрачност на действията на органите на местното самоуправление и техните администрации; гражданско участие при вземане на обществено-политически решения; отчетност на публичните органи пред обществеността.

Над всички тях стои върховенството на закона заедно с върховенството на правата на човека. Със своите правомощия, авторитет и влияние общественият посредник ще осъществява независим граждански контрол за въвеждането и спазването на принципите на доброто управление на местната власт, както и за децентрализацията на управлението като неотменим императив за спазването на правата и свободите на гражданите.

Кандидатът за кмет Станимир Станчев оцени обществената полезност на документа, предложен от Обществения посредник – „Правата на гражданите, доброто управление и местна власт“, а като израз на обща воля за взаимодействие в защита на правата на гражданите в условията на процеса на децентрализация на управлението бе подписан и предварителният протокол.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X