https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора33 снегорина са почиствали пътищата в Русенско през нощта

33 снегорина са почиствали пътищата в Русенско през нощта

Сравнително спокойна остава ситуацията в русенско след снощния снеговалеж в региона. През цялата нощ републиканската пътна мрежа, която е близо 512 километра в областта, е почиствана и обработвана срещу обледяване от 33 специализирани машини. Няма затворени пътни участъци, всички пътища, включително и общинските, са проходими при зимни условия.

Обработката на настилките продължава особено по местата, където има предпоставка за хлъзгавост и заледяване. Няма снегонавявания, както и данни за населени места без електрозахранване, вода и телекомуникации. Въпреки това поради очакваните отрицателни температури и евентуално засилване на вятъра на места има опасност от обледяване на електропроводите, което може да доведе до моменти прекъсвания на тока. От Областното пътно управление не съобщават и за сериозни инциденти в следствие на снеговалежите.

Областният управител Анатоли Станев поддържа контакт с институциите от региона, имащи отношение към зимната обстановка. Той отбеляза, че е създадена необходимата организация за реакция в максимално кратки срокове при възникване на аварии. Станев призовава шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

По последни данни снежната покривка в областта достига до около 10 см., като в град Русе е между 5 и 8 см. Поради това, че температурите са около 0 градуса, то снежната покривка не се задържа, а се топи. Постоянно се следи и нивото на водоемите в региона, като към момента никъде няма опасност от преливане. Свободният обем в язовирите е много голям. Очакванията са снеговалежът да спре напълно най-късно утре сутрин. От началото на новата седмица прогнозата е за затопляне на времето, но след четвъртък се очаква нов снежен циклон.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X