https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниБорис Джонсън: Путин ме заплаши с ракета

Борис Джонсън: Путин ме заплаши с ракета

Бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че Владимир Путин му е казал: “Не искам да те нараня, но с ракета, това ще отнеме само минута”, в разговор преди руската инвазия в Украйна.

Джонсън заяви, че “необикновеният” разговор се е състоял през февруари миналата година, след като той е посетил Киев в последен опит да покаже подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения от руско нападение.

Джонсън, който в месеците след нахлуването на Русия се превърна в гласовит поддръжник на администрацията на Володимир Зеленски, направи това твърдение в нова поредица от три части за Би Би Си, в която се разглежда как Западът се бори с Путин в годините, предшестващи войната в Украйна.

Бившият британски премиер, който беше принуден да напусне „Даунинг стрийт“ 10 през септември, направи посещение в Киев в началото на февруари, за да предупреди Русия, че нахлуването ще се окаже катастрофално.

Джонсън припомня, че е предупредил Путин, че ще има по-строги западни санкции, ако нареди инвазия в Украйна.

Той допълва, че е казал на руския лидер, че ескалацията ще доведе единствено до увеличаване на подкрепата на западните държави за Украйна, което означава “повече НАТО, а не по-малко НАТО” по границите на Русия.

“Той каза: “Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. Какво е скоро?”, а аз отговорих: “Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие знаете това отлично”, разказва Джонсън за разговора с Путин.

“В един момент той ме заплаши и каза: “Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута” или нещо подобно”, каза Джонсън.

“Смятам, че от много спокойния тон, който той възприе, изглеждаше, че просто се заиграва с моите опити да го накарам да преговаря.”

Министърът на отбраната Бен Уолъс също говори за предаването “Путин срещу Запада”, което ще бъде излъчено в понеделник вечер, за пътуването си до Москва през февруари, когато се опита да постигне пробив и да предотврати война.

Той си спомня, че е разговарял с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, както и с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

“И си спомням, че казах на министър Шойгу “те ще се бият”, а той каза: “Майка ми е украинка, няма да се бият!”. Той също така каза, че няма намерение да нахлува”, каза Уолъс.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X