https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеСпад на заболяемостта от грип и ОРЗ в Русенско

Спад на заболяемостта от грип и ОРЗ в Русенско

Регистрираната заболяемост в област Русе според данните от сентинелния надзор на грип и ОРЗ през седмицта от 23 до 29 януари е 174,87 на 10 000. Отчита се спад на общата заболяемост спрямо данните от предходната седмица, съобщават от РЗИ-Русе.

Интензивността на епидемичния процес е на средно ниво. Най-висока продължава да е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г., но се продължава тенденцията за спад спрямо предходната седмица. Леко изразено повишение на заболяемостта се отчита във възрастовите групи 5-14 г. и 15-29 г., докато за възрастовите групи 30-64 г. и над 65 г. заболяемостта е по-ниска.

Към момента не са достигнати епидемичните стойности. В Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към НЦЗПБ са изпратени общо 11 броя носогърлени смивове. От тях две са взети от пациенти с грипоподобни оплаквания, чиито лични лекари са включени в сентинелната система за надзор на грип и ОРЗ, а 9 от хоспитализирани пациенти в ЛЗБП. Получени са следните резултати – при една от пробите се доказа грипен вирус A (H1N1), при друга – грипен вирус A (H3N2) и при трета – риновирус; останалите проби са отрицателни за грип и други респираторни вируси.

РЗИ продължава ежедневно да следи нивото на заболяемост и своевременно да информира населението, като изнася данните на сайта на Инспекцията. Препоръчително е спазването на неспецифични противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция. Важно е редовно проветряване на помещенията, прилагане на т.н. „респираторен етикет“ – при кашляне и кихане да се закрива устата с ръка и кърпа и др. С цел намаляване разпространението на грип и ОРЗ лицата с проявена симптоматика е редно да ограничат контактите си, вкл. да не посещават работното си място. Тези мерки са ефективни както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X