https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
НачалоБългарияКабинетът отпусна 438 млн. лв. за пътните фирми, ремонтирали по времето на...

Кабинетът отпусна 438 млн. лв. за пътните фирми, ремонтирали по времето на ГЕРБ

Кабинетът отпусна 438 млн. лв. за пътните фирми, ремонтирали по времето на ГЕРБ

Служебното правителство е заделило малко над 776 млн. лв. за поддръжката на пътища, както и за строителството на нови. Това обяви министърът на регионалното развитие Иван Шишков след днешното заседание на кабинета.

Уточни, че за зимното почистване за януари и февруари са заделени почти 158 млн. лв., както и още около 150 млн. лв. за “големите и важни инфраструктурни обекти” в страната, които по думите му се строели “изключително интензивно”.

Шишков поясни, че от въпросните над 776 млн. лв. с 438 млн. лв. ще бъдат платени задължения за ремонти на пътища, възлагани в периода 2020 – началото на 2021 г. (в края на третото правителство на Бойко Борисов – бел. ред.), за които не са били осигурени необходимите средства и “това създаде напрежение между държавата и пътните фирми”. Това ще бъде направено само за ремонтите, за които е установено, че са текущи, защото казусът с основните ремонти е останал за решаване в парламента, отбеляза министърът.

“Народното събрание не пожела да намери начин, с който да регламентира извършеното незаконно строителство, с което нанесе сериозна щета върху строителния бранш”, подчерта Шишков.

В края на ноември Конституционния съд единодушно обяви за противоречащо на конституцията решението на 47-ото Народно събрание от април 2022 г., с което пътните фирми трябваше да получат 50% от дължимото им, а останалото да се изплати, след като извършената работа бъде потвърдена и одобрена в парламента. Така споровете между пътните фирми и пътната агенция за реално извършените дейности и дължимите плащания могат да продължат в съда, а фирмите могат да предявят искания за евентуалните вреди, понесени в резултат от парламентарното решение.

По думите на Шишков осигурени са средства и за вече завършеното строителство и въведения в експлоатация участък от автомагистрала “Хемус” между Белокопитово и Буховци, който беше пуснат с над две години закъснение

Осигурени са пари и за един от лотовете на бъдещия скоростен път Видин – Ботевград. Шишков обеща до 3 месеца да бъде пуснат участък от около 7 километра.

С част от сумата ще се финансира укрепването на свлачище при тунел “Железница” на магистрала “Струма”, като целта е движението в участъка да бъде пуснато в посока от Гърция към София до 3 месеца.

Част от средствата са за строителни работи на магистрала “Европа”, като участъкът Калотина – Драгоман “съвсем скоро” щял да бъде пуснат, увери регионалният министър.

Подчерта, че държавата осигурявала средства в началото на годината, за да не се губи темпо на строителството и тези инфраструктурни обекти да бъдат завършени.

Шишков отказа да коментира дали ще остане министър в следващото служебно правителство, което до дни ще бъде назначено от президента Румен Радев.

spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X