https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКабинетът отпусна 438 млн. лв. за пътните фирми, ремонтирали по времето на...

Кабинетът отпусна 438 млн. лв. за пътните фирми, ремонтирали по времето на ГЕРБ

Служебното правителство е заделило малко над 776 млн. лв. за поддръжката на пътища, както и за строителството на нови. Това обяви министърът на регионалното развитие Иван Шишков след днешното заседание на кабинета.

Уточни, че за зимното почистване за януари и февруари са заделени почти 158 млн. лв., както и още около 150 млн. лв. за “големите и важни инфраструктурни обекти” в страната, които по думите му се строели “изключително интензивно”.

Шишков поясни, че от въпросните над 776 млн. лв. с 438 млн. лв. ще бъдат платени задължения за ремонти на пътища, възлагани в периода 2020 – началото на 2021 г. (в края на третото правителство на Бойко Борисов – бел. ред.), за които не са били осигурени необходимите средства и “това създаде напрежение между държавата и пътните фирми”. Това ще бъде направено само за ремонтите, за които е установено, че са текущи, защото казусът с основните ремонти е останал за решаване в парламента, отбеляза министърът.

“Народното събрание не пожела да намери начин, с който да регламентира извършеното незаконно строителство, с което нанесе сериозна щета върху строителния бранш”, подчерта Шишков.

В края на ноември Конституционния съд единодушно обяви за противоречащо на конституцията решението на 47-ото Народно събрание от април 2022 г., с което пътните фирми трябваше да получат 50% от дължимото им, а останалото да се изплати, след като извършената работа бъде потвърдена и одобрена в парламента. Така споровете между пътните фирми и пътната агенция за реално извършените дейности и дължимите плащания могат да продължат в съда, а фирмите могат да предявят искания за евентуалните вреди, понесени в резултат от парламентарното решение.

По думите на Шишков осигурени са средства и за вече завършеното строителство и въведения в експлоатация участък от автомагистрала “Хемус” между Белокопитово и Буховци, който беше пуснат с над две години закъснение

Осигурени са пари и за един от лотовете на бъдещия скоростен път Видин – Ботевград. Шишков обеща до 3 месеца да бъде пуснат участък от около 7 километра.

С част от сумата ще се финансира укрепването на свлачище при тунел “Железница” на магистрала “Струма”, като целта е движението в участъка да бъде пуснато в посока от Гърция към София до 3 месеца.

Част от средствата са за строителни работи на магистрала “Европа”, като участъкът Калотина – Драгоман “съвсем скоро” щял да бъде пуснат, увери регионалният министър.

Подчерта, че държавата осигурявала средства в началото на годината, за да не се губи темпо на строителството и тези инфраструктурни обекти да бъдат завършени.

Шишков отказа да коментира дали ще остане министър в следващото служебно правителство, което до дни ще бъде назначено от президента Румен Радев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X