https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеВсе по-млади русенци се разболяват от рак

Все по-млади русенци се разболяват от рак

Възрастта на пациентите, при които се установяват онкологични заболявания, спада и все повече хора между 40 и 60 години чуват диагнозата „рак“, отчетоха управителят на Комплексния онкологичен център – Русе д-р Камен Кожухаров и началникът на отделението по Онкологична хирургия д-р Бисер Начев. При жените най-разпространен остава ракът на гърдата, а при мъжете – на белия дроб.

Годишно се установяват по около 1000 пациенти от областите Русе, Разград и Силистра, които се лекуват в КОЦ-Русе. Най-големият проблем обаче е липсата на профилактика, което води до късното откриване на заболяването. А туморите при по-младите пациенти са много по-агресивни и лечението е по-сложно и трудно.

За съжаление Здравната каса не дава направления за профилактични прегледи, които да бъдат извършени от специалисти от Онкологичните диспансери, а само при специалисти от доболничната помощ. Там не се правят и всички изследвания, а отделно, че за рак на гърдата например тези направления се дават за жени над 50 години. В други европейски страни например това става от 40 години нагоре и така заболяването се улавя много по-рано, предава Русе Медиа.

Лекарите от КОЦ-Русе отново призовават хората да имат здравна култура, която да включва профилактиката. Самият Онкодиспансер в Русе разчита на нова и модерна апаратура, която да помага за ранна диагностика. За всички общински лечебни заведения проблем е финансирането, тъй като се разчита на общините, а държавата също би трябвало да помага – особено за социално значими заболявания като рака.

Повече адаптивност от страна на държавата трябва да има и по отношение на лекарствата. Одобрени медикаменти за ЕС се вкарват веднага в другите страни, докато при нас това става със закъснение от 1-2 години. А това спъва адекватното лечение на пациентите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X