https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДигитален календар ще информира русенци и гостите на града за културните събития...

Дигитален календар ще информира русенци и гостите на града за културните събития в региона

Уеб базиран събитиен календар за 2023-а година разработват в Областна администрация – Русе. Идеята е в изпълнение на Областната стратегия за устойчиво развитие на туризма за периода 2020 – 2030 година. Целта на календара е да обобщи на едно място водещите културни прояви в региона. Така няма да се налага на русенци, както и на жителите от други части на страната, посещаващи града, да търсят информация от множество различни източници за случващото се в артсредите, както и за събития, посветени на историческата ни памет, а също и за предстоящи спектакли, концерти и изложби. Своето място в календара вече намериха и редица фестивали, фолклорни събития и чествания.

Станев счита, че предложението е иновативно и ще допринесе, както за повишаването на информираността на жителите от областта за предстоящите събития, така и за привличането на повече туристи в региона. „Русе и областта имат голям потенциал за развитие на туризма. Мисля, че това е една много добра стъпка и посредством дигитални решения ще съумеем да провокираме по-голям интерес сред различни целеви групи. Този календар дава възможност всеки да намери по нещо за себе си“, коментира областният управител.

Дигиталният календар е достъпен през онлайн платформата Teamup и при отваряне не натоварва паметта на устройството, от което се разглежда. Облачната услуга дава възможност за актуализиране по всяко време от страна на служители в Областната администрация, а също и от останалите държавни и местни културни институции и организации в региона.

Областният управител изпрати писмо до тях миналата седмица, с което ги приканва да споделят своите събития и по този начин да спомогнат за по-лесния достъп на широката общественост до различни културни прояви и такива, свързани с родовата памет. Сред тях са общините в областта, Русенската света митрополия, Регионалния исторически музей, Художествената галерия, Драматичния театър, Държавния куклен театър, Държавния архив, Регионалния експертно-консултантски и информационен центът /РЕКИЦ/ „Читалища“ и др. Важно уточнение е, че чрез специално предназначен за целта линк единствено съответните институции и организации от региона ще имат възможността да създават събития.

При избиране на дадено събитие се отваря диалогов прозорец, предоставящ пълна информация за съответната инициатива. Сред данните, които могат да бъдат прочетени, са място и час на събитието, кратък анонс, а също и откъде могат да бъдат закупени билети, в случай че мероприятието не е с вход свободен.

Към момента е налична демоверсия и тя е достъпна на следния уеб адрес: https://teamup.com/ksxza5abw7xt1ecvs8. Окончателен вариант се очаква да заработи до края на месеца, информират от Областната администрация . Към момента в онлайн платформата могат да се открият редица предстоящи чествания, свързани с паметта на Апостола на свободата, изложби, концерти, представления и дори разнообразни инициативи, посветени на отбелязването на Деня на лозарите. Работи се и по интегрирането на модул, който да предоставя информация за годишнини, свързани със събития и личности от българската история и тази на региона. Налична е възможност и за филтриране на събитията по ключови думи, както и по организатор.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X